Egy vállalat úgy véli, tudja, hogyan hozzon létre egy, az amerikai szabályozó által is elfogadott tőzsdén kereskedett alapot (ETF)

A Willshire Phoenix – egy viszonylag fiatal, New York-i pénzügyi cég – az NYSE Arcával közösen nyújtott be javaslatot egy United States Bitcoin & Treasury Investment Trust ETF nevű tőzsdén kereskedett alap elindításával kapcsolatban.

Ennél a pontnál érdemes megjegyezni, hogy az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet eddig már több kérelmet is elutasított – volt, hogy kilencet egy nap alatt.

A többi ETF-javaslattal ellentétben azonban a Wilshire Phoenix esetében egyszerre valósul meg bitcoinba, valamint amerikai államkincstári papírokba történő befektetés is.

Az SEC jelenleg a kérelem véleményezésén dolgozik

„A bitcoinnal kapcsolatos ETF-javaslatunk egy kissé eltérő azoktól, amelyeket a Bizottságnak korábban kellett elbírálnia” – mondta William Hermann, a Willshire Phoenix alapítója és vezető partnere egy telefonos interjúban.

„Csak hogy néhányat említsünk ezek közül: a Trust összetétele különböző. A mi esetünkben a bizalom több eszközre épül (bitcoinra és államkincstári papírokra), ellentétben azokkal, amelyek csak bitcoinra.”

Az SEC sokáig habozott az ETF-ek elfogadásával kapcsolatban, mivel azok erősen kapcsolódnak a digitális pénzeszközökhöz. Hátrányként hozták fel, hogy a piac viszonylag még új, ezáltal lehetséges veszélyeket rejt a befektetőkre nézve.

Az ügynökség már számos kérelmet utasított el, miközben volt olyan eset is, hogy maguk a kérelmezők vonták vissza javaslataikat.

Hermann szerint a Wilshire ETF-e számos olyan mechanizmussal rendelkezik, amelyek választ adhatnak az aggodalmakra.

A Trust havi szinten automatikusan kiegyensúlyozza magát, hogy megoldják az árfolyam volatilitásából fakadó kockázatokat – fejtette ki Herrmann.

Ha a bitcoin árfolyam-volatilitása növekszik, az index csökkenti a kriptopénznek való kitettéségét, és növeli az államkincstári papírokba történő befektetéseket. Ha a bitcoin volatilitása csökken ennek ellentéte történik meg.

A súlyozás átlátható lesz, az indexet pedig elérhető teszik a Bloombergen és a Thomson Reuters portáljain – mondta.

A Trust árfolyamadatait a CME Bitcoin-referencia-aránya határozza majd meg, ahelyett, hogy házon belül, vagy „más érintett fél” segítségével oldanák meg mindezt – tette hozzá.

A Willshire Phoenix reméli, hogy sikerül eloszlatni az SEC kétségeit a piaci manipulációval kapcsolatban, egy felügyeletmegosztási egyezség segítségével.

A piac manipulációja az a kulcsfontosságú tényező, amelyet a szabályozó mindig kiemelt, amikor ETF-kérvényt utasítottak el.

Hermann elmondta:

„A CME felügyeletmegosztási egyezsége, a CME határidős piaca és a spot piac releváns része között az, amely a Trust bitcoinértékének az alapját alkotja. Mindez válasz az SEC azon aggályaira, hogy a releváns spot piacokkal nincs megfelelő mennyiségű felügyeletmegosztási egyezség. Ezen problémákat néhány korábbi kérvényező nem tudta megoldani.”

Az SEC nemrég elutasította a Bitwise Asset Management alapját. Egy október 9-én publikált szép „kis” 112 oldalas kiadványban a szabályozó kijelentette, hogy a felügyeletmegosztó egyezségek nem elegendők, a piaci manipuláció pedig továbbra is valós akadályként áll fenn.

Ahogy azt szeptemberben az SEC-elnök Jay Clayton kijelentette, miközben az ágazatban történtek ugyan előrehaladások, a piaci manipuláció ma is egy olyan kérdés, amely nem került megválaszolásra.

A Willshire Phoenix javaslatával kapcsolatban az SEC már júniusban megkezdte a hozzászólások fogadását, a végső döntés azonban még mindig hónapokra van tőlünk. Az ügynökség november 12-ig várja a kommenteket.

Olvastad már? 7 hónap alatt 65%-ot emelkedett a kriptoalapú kereskedés

Herrmann optimistán tekint az alap esélyeire. Szerinte „egy olyan ETF-et fejlesztettünk ki, amely következetes a befektetők védelmével, valamint a méltányos, szabályos és hatékony piacokkal kapcsolatban”

Forrás: coindesk.com

Kiemelt kép: Marco Verch Professional 


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napotok! 🙂