Bitcoin-bányagépekkel fűtenek egy holland raktárban

-

A Bitcoin Barabant alapítója, Bert de Groot elmondta, hogy egy hollandiai raktárépületben a gázfűtést lecserélték napelemmel működő elektromosra, mégpedig úgy, hogy a hőt a bitcoin-bányászgépek, ASIC-ek állítják elő.

A fűtés ezzel a megoldással most olcsóbb és környezetbarátabb lett, ráadásul az áramot is megújuló forrásból, napenergiából nyeri.

De Groot korábban már egy virágtermesztő üvegházat is átállított ASIC-fűtésűre, így biztosítani lehetett a növényen egyöntetű virágzását, ráadásul le lehetett cserélni a szennyező fosszilis tüzelőanyagot.

A raktárral kapcsolatban a kezdő lökést az adta meg, hogy Hollandiában is hatalmas mértékben emelkedett a gáz ára, és így a raktár fűtési költsége.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezzel párhuzamosan viszont a tetőre szerelt napelempark 50 MWh kapacitást biztosít, amely eddig nem volt teljes mértékben kihasználva. Az értő szemű bányászok számára azonnal feltűnt a jó lehetőség.

A névtelenséget kérő raktártulajdonosról de Groot úgy nyilatkozott, hogy rengeteg fölös energián ült, köszönhetően a tetőre szerelt napelemeknek. A megtermelt áramból eddig a raktári energiaigényt fedezték, a felesleget pedig betáplálták a hálózatba.

A holland törvények alapján viszont a szolgáltató nem fizet a lakossági termelésű áramért, akkor sem, ha az megújuló forrásból, például napenergiából származik.

„Ha valaki napelemet rak a háza, épülete tetejére, a hálózatba betáplált plusz áramért semmiféle ellentételezést nem kap. Szóval egyszerűen inkább ASIC-bányászok lettek beállítva, hogy azok használják el ezt az áramot.”

De Groot az új Bitmain Antminer S19j Pro típusú bányászgépet állította csatasorba. Ez a készülék 104 Th kapacitású, és évente nagyjából 25 MW energiát igényel az üzemeltetése.

Ennek során viszont a csipek hőt termelnek, amely a számítási kapacitás melléktermékeként jelentkezik. Egy úgynevezett „Bazooka” burkolattal van ellátva az eszköz, és az ebből kiáramló meleg levegő fűti a raktárat. Így tulajdonképpen három problémát is meg tudtak oldani egyszerre.

Először is a bányászattal profitot lehet termelni az amúgy veszendőbe menő, felesleges plusz energiával. Másodsorban a bányászat, a gép működtetése hőt termel, és ha ez a keletkező hő megfelelően van kezelve, akkor a készülék egyfajta radiátorként, fűtőtestként is használható.


Harmadsorban pedig a szennyező gázfűtés helyett a napenergiával működtetett bányászgépek környezetbarát fűtést tesznek lehetővé.

Jelenleg egész Európában a gázárak növekedése a trend. A napenergia viszont bőségesen rendelkezésre áll. A fűtési költségek növekedése helyett így megoldható, hogy úgymond ingyen lehessen meleg.

„Eddig el kellett égetni egy csomó gázt a fűtéshez, holott itt volt az elektromosság, ráadásul megújuló forrásból. Gyakorlatilag a fűtéssel tudtuk megoldani, hogy a raktár CO2-semlegesen legyen üzemeltethető.

A raktár így évente 2000 köbméter gáz elégetésétől szabadul meg, ez a mennyiség nagyjából másfélszerese az átlag holland lakossági fogyasztásnak.

A bányászgépek pedig mindenképpen hőt termelnek, és a hollandiai 0-6 celsius közötti téli átlaghőmérséklet mellett életképes alternatívát jelentenek a gázfűtés helyett.

Akár azt is hihetnénk, hogy ezek után a napelem-tulajdonosok szinte sorban állnak, hogy így oldják meg a fűtésüket. De Groot szerint viszont nem ez a helyzet. A bányászat jövőjét tekintve viszont van ok az optimizmusra, hiszen a hőenergiának is számtalan felhasználási módja van, és az ilyen fűtés a legkézenfekvőbb.

„Mikor a raktár tulaja belevágott ebbe, mindenki őrültnek tartotta a környezetében. Pár hónap múlva már rendes tél lesz, addigra majd kiderül, hogy valójában őrült döntés volt-e ez. Úgy vélem, többen fognak majd csatlakozni. Télen hidegebb lesz, a gáz pedig drágul. Eljön a pont, ahol jobban megéri majd bányászgépekkel fűteni, mint máshogyan.”

Olvastad már? Ray Dalio kilép a Bridgewater csapatából

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

😲 Érezd az izgalmat: Ezeket a kriptókat robbanás előtt állnak, és Te is beszállhatsz!

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik a lehetőségekben, ahogy a 2024-es bikafutás megindul. Egyes kriptovaluták kiemelkednek a tömegből, jelentős növekedést ígérve. A befektetők, akik a következő nagy lehetőséget keresik,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!