Az új pénzmosás elleni EU-s törvények betiltanák az anonim kriptotárcákat

-

Az Európai Unióban nemrégiben fogadtak el egy új törvénycsomagot, amely többek között megtiltaná a pénzügyi vállalkozásoknak, hogy anonim kriptotárcákból érkező tranzakciókat fogadjanak, a pénzmosás és a terrorfinanszírozás megakadályozása miatt.

Az EU tovább szigorít a kriptóhoz való hozzáállásán, és megnehezíti a magánszférára összpontosító kriptopénzek, és az anonim fiókok használatát.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A március 19-én elfogadott törvénycsomag alapján így meg tudják akadályozni, hogy a kriptopénzeket illegális célokra használják fel a tulajdonosaik.

A különböző szolgáltatók így nem tudnak majd letétkezelést, illetve különböző pénzpiaci termékeket, szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek, amennyiben azok névtelenül akarják a tárcáikat használni.

A politikusok azzal indokolták a döntésüket, hogy a kriptopénzeket nehéz nyomon követni, és emiatt fokozottan nagy az esélye, hogy illegális célokra használják fel őket. Emellett, ha ezeket használják az ügyfelek, akkor a gyanúsabb eseteket is nehezebb felgöngyölíteni.

A törvénycsomag 329 oldalas, és foglalkozik az anonim kriptopénzekkel is, valamint azokkal a szolgáltatásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tranzakciókat ne lehessen nyomon követni.

Ezek a kriptopénzek tiltottak lennének a szolgáltatók számára, nem lehetne ezekkel kapcsolatba lépni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mixer-szolgáltatásokon keresztülfuttatott kriptókat, és az olyan kriptopénzeket, mint a Monero, nem lehetne használni.

Ezek a szabályozások nem lennének érvényesek a szoftverek és a hardverek gyártóira, és a nem-letétkezelő tárcák szolgáltatóira, mivel azok nem rendelkeznek befolyással a felhasználói pénzek fölött. Az Európai Parlament először 2022 decemberében foglalkozott ezzel a témakörrel.

Patrick Breyer, a Német Kalózpárt képviselője, és 2019 óta az Európai Parlament tagja a tervezet ellen szavazott, és elmondta, ennek a törvénynek rendkívül negatív hatásai lehetnek.

„Állampolgárként jogunk van ahhoz, hogy online fizessünk, vagy tranzakciókat végezzünk, mégpedig anélkül, hogy ezt bárki folyamatosan megfigyelje. Ha az EU azt hiszi, hogy érdemben szabályozni tudják a virtuális pénzeket, akkor elmondhatjuk, hogy nem igazán értik az internet globális jellegét.”

Olvastad már? A Bitcoin volatilitása emelkedhet az elkövetkező napokban – Miért?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Peter Brandt megelőlegezi a Tether összeomlását és az USD bukását

Peter Brandt a világ legnagyobb stablecoinjának, a Tether-nek a stabilitásával kapcsolatban komoly kételyeinek adott hangot. Ez az aggodalma egybecseng az USDT-t és a Tether menedzsmentjét...

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!