Beperelte az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a Bitconnectet, egy kriptoplatformot, amely korábban 2 milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől.

Az SEC nem csak a BitConnect és alapítója, Satish Kumbhani, hanem a promóter Glenn Arcaro és a Future Money nevű cége ellen is eljárást indított a Securities Exchange Act megsértése miatt, amely előírja, hogy az Egyesült Államokban befektetési termékeket értékesítő vállalatoknak be kell jelentkezniük az SEC-nél.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az SEC az év elején beperelte a BitConnect három promóterét, akik BCC tokeneket kaptak azért, hogy új befektetőket vonzottak a rendszerbe.

Augusztusban az alperesek, Joshua Jeppesen, Michael Noble és Laura Mascola 190 Bitcoin (9,25 millió dollár értékben) és 3,5 millió dollár készpénz ellenében egyeztek meg a SEC-vel.

Ez az első amerikai eljárás a BitConnect vezetősége ellen.

A BitConnect, amely 2016-ban indult, azt állította, hogy egy kriptoalapú hitelprogram. A felhasználók Bitcoinokat helyeztek el, és a platform natív BCC érméjéből kaptak kölcsönt, míg a saját fejlesztésű kereskedőrobot újrabefektette azt, és havonta kétszámjegyű hozamot köpött ki.

Csakhogy az SEC szerint nem létezett bot. Ehelyett az alperesek állítólag egy Ponzi-játékot működtettek, a befektetői pénzeket saját kriptotárcájukba tömték, és a friss pénzt a korai befektetők kifizetésére használták.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A platform 325.000 bitcoint gyűjtött össze, ami akkoriban 2 milliárd dollárt ért (ma már több mint 15 milliárd dollárt ér).

Az ügynökség azt kéri a New York déli kerületének amerikai kerületi bíróságától, hogy kötelezze az alpereseket az összes pénz visszaszolgáltatására és polgári jogi bírság megfizetésére.

A BitConnect 2018 januárjában zárta be hitelezési platformját, miután a texasi és az észak-karolinai értékpapír-felügyeleti hatóságok beszüntető végzést adtak ki, és sokan kezdték átverésnek tekinteni a dolgot.

Bár a BitConnect fogadkozott, hogy a token tovább fog élni a kriptotőzsdéken, bejelentette, hogy a felhasználók kölcsönzési pénztárcájában lévő pénzösszegeket BCC-tárcájukba utalja át BCC-nként 363,62 dolláros árfolyamon, ami az akkori 15 napos záróár átlaga volt.

Nem meglepő módon azonban a bajba jutott platform tokenjének értéke rohamosan esni kezdett – és a befektetők a tárcájukban lévő BCC-t olyan gyorsan akarták kiváltani, ahogyan azt megkapták.

A bejelentés napján a BCC tőzsdei értéke 29 dollárra esett vissza; alig 10 nappal korábban még 425 dollár volt.

Bár a BitConnect, más állítólagos tokencsalásokhoz hasonlóan, elhalványult a köztudatban, az SEC nem felejtette el. Idén számos tokenprojekt és initial coin offerings (ICO) ellen indított eljárást, ez utóbbiak 2017-ben és 2018-ban még népszerű kriptoprojektek voltak.

Olvastad már? Dél-Afrikában sem tekintik pénznek a kriptót

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!