A Raiffeisen Bank International Oroszországi képviselete elektronikus jelzálogot bocsátott ki a Masterchain blokklánc platformmal együttműködve – derül ki egy helyi üzleti napilap, a Kommersant szeptember 24-i jelentéséből.

A tranzakciós adatokat, résztvevő feleket, hitelösszeget és a hitel időtartamát, megvásárolt vagyontárgyakat igazoló dokumentumokat egy decentralizált letétkezelő rendszerben (DDS) helyezték el. A DDS alapja a Masterchain – blokklánc alapú adatkezeléssel foglalkozó orosz hálózat – amelyet a legnagyobb helyi bankok vezetésével fejlesztenek már 2016 óta.

Andrey Popov, a Raiffeisen Oroszország informatika részlegének igazgatója nyilatkozata alapján a dokumentumok elektronikus aláírással kerülnek hitelesítésre, majd az így szignózott iratokat a Rosreestr (orosz állami ügynökség, amely ingatlan- és vagyonadatokkal foglalkozik) ellenőrzi. Az ellenőrzött adatokat pedig egy „jelzálog token” őrzi a Raiffeisen Bank tárhelyén.

A Kommersant szerint a bank elektronikus jelzálogrendszere az első az orosz piacon.

A Rosreestr eddig nem kapcsolódott a Masterchain platformhoz, de már folytatnak tárgyalásokat a blokkláncrendszer állami szabályozásának ügyében. Az állami szabályozó szerv összekapcsolása a platformmal meggyorsíthatná a jelzálogok ügyintézési folyamatát, a visszatérítési folyamatokat és a harmadik felek kizárását is segíthetné.

A következő lépés a technológia alkalmazásával kapcsolatban a Raffeisen számára a szerződések vagy egyéb ingatlan vagyonok blokklánc-technológia alapú értékesítése lehet – írja a Kommersant. Azonban az a tény, hogy a Rosreestr a Masterchaien kívül marad és tevékenykedik, hátráltatja ezek fejlesztését.

A Kommersant azt is megtudta, hogy két nagy, meg nem nevezett orosz bank is részt vesz a DDS-rendszerben, és 2018-ig ezek is elindítják saját e-jelzálog szolgáltatásukat.

A Cointelegraph 2018. júniusában már tudósított egy Hollandiában zajló blokkláncalapú ingatlanrendszer tesztüzeméről, amelyet az ország a földhivatali nyilvántartásába is szeretne legkésőbb három éven belül integrálni.

A Cointelegraph korábbi tudósításaiban már olvashattunk az orosz bankok kriptovaluták és blokklánc iránti érdeklődéséről, hiszen az ezen technológiák iránti igény nagyon magas. Az orosz jegybank például az ICO-k alkalmazására igyekszik egy vázlatos tervet készíteni.

 

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂