Oroszország a kriptopénz-bányászat szabályozására készül, miután januárban legitimálta a szélesebb kriptoipart.

Miközben az orosz kriptopénzpártiak azon dolgoznak, hogy globális kriptobányászati szolgáltatókat vonzzanak, a helyi törvényhozók egyre komolyabban veszik az iparág szabályozását.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Anatolij Akszakov, az orosz Állami Duma pénzügyi piacokkal foglalkozó bizottságának elnöke azt állította, hogy az orosz törvényhozók most azt fontolgatják, hogy a kriptobányászatot a helyi üzleti törvények értelmében vállalkozási formaként ismerjék el, jelentette a TASZSZ hírügynökség szeptember 8-án.

„Mivel ez [a kriptobányászat] egyfajta vállalkozói tevékenység, nyilvánvalóan szükséges felvenni az állami nyilvántartásba, megfelelő törvénykönyv alapján vállalkozási formaként szabályozni, és megfelelő adózást előírni” – mondta Akszakov.

Elmondta, hogy a kormány aktívan dolgozik több, a kriptoiparral kapcsolatos jogi kezdeményezésen, és arra számít, hogy a közeljövőben a kriptoadóztatásra, a -bányászatra és a digitális valuta kibocsátására vonatkozó törvényjavaslatokkal fog előrébb lépni.

Akszakov azt is hangsúlyozta, hogy a digitális valuták számára nagyobb szabályozási egyértelműséget kell biztosítani, kijelentve:

„Még mindig meg kell vitatnunk, hogy mi is valójában a digitális valuta, bár valutának nevezzük, inkább pénzügyi eszközként, vagy olyan pénzügyi eszközként használják, amely befektetés tárgyát képezi, nem pedig fizetőeszközként”.

Nyikita Sosnyikov, a Deloitte CIS korábbi vezető jogásza és az Alfacash igazgatója szerint „az iparágra gyakorolt gyakorlati hatások az üzleti regisztrációra és az adókötelezettségekre korlátozódnak, természetesen bizonyos fokú hivatalos elismeréssel mint törvényes vállalkozás”.

Oroszország hivatalosan 2021 januárjában fogadta el a kriptovaluták, például a Bitcoin (BTC) szabályozásának alapvető jogi keretét a „Digitális pénzügyi eszközökről” szóló törvény részeként, amely megtiltja a kriptovaluták fizetési módként való használatát.

Bár a törvény hivatalosan legitimálta a kriptopénz-befektetéseket, nem tartalmazott egyértelmű szabályozást számos konkrét iparági szempontra, többek között az adózásra, a bányászatra, a kriptobirtoklásra és a kriptobirtoklás bejelentésére vonatkozó szabályokra és egyebekre vonatkozóan.

Az orosz Állami Duma februárban első olvasatban elfogadott egy külön törvényjavaslatot a kriptoadózásáról, amely előírja a lakosok számára, hogy jelenteniük kell az évi 7800 dollárt meghaladó összegű kriptotranzakciókat.

Augusztusban az Orosz Föderáció Bírói Tanácsa hivatalos nyilatkozatot tett közzé az orosz bírák kriptotulajdonláshoz való jogával kapcsolatban.

A hatóság kifejezetten azt tanácsolta a helyi bíráknak, hogy a helyi bírósági szabályokra hivatkozva tartsák távol magukat a kriptovaluták birtoklásától, mivel azokat egyfajta külföldi pénzügyi eszköznek tekintik.

Olvastad már? A Bitcoin, Ethereum és a kriptoárak ismét lezuhantak

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!