Kriptoelemzők szerint a bitcoin opciós piacai kezdenek rövid távon medve piacra váltani, azonban az adatok mást mutatnak.

A bitcoin az elmúlt három hét során többször sem tudta áttörni a 9400 dolláros szintet, így néhány elemző kezd kételkedni abban, hogy valóban kitörhet a bitcoin.

A 9000 dolláros támaszszint ugyan már 50 napja tart, mégis minden negatív mutató egyre több figyelmet kap a szakértőktől és a médiától.

A kriptohírekkel foglalkozó oldalak nemrég kiemelték a bitcoin 25%-os „skew” értékét és azt mondtá,k ez azt jelzi, hogy a kereskedők rövid távon medvére váltottak, az igazság azonban ennél bonyolultabb.

A skew egy opciós kereskedésben használt kifejezés, amely összeveti a put (vételi) és call (eladási) opciók ingadozásait bizonyos lejárati időn belül. A pozitív skew azt jelzi, hogy a vételek volatilitása nagyobb, mint az eladásoké, így nagyobb a biztosítási költség az árfolyam csökkenése esetén.

Ebből arra következtethetünk, hogy mivel drágább a védelem az árfolyam zuhanása ellen, mint a növekedése ellen zuhanásra számíthatunk, de az adatok mást mutatnak.

Nem ez az első eset, hogy hasonló helyzet alakult ki, sőt már többször is előfordult.

Leggyakrabban 25%-os deltával számolhatunk, amely azt jelenti, hogy 25% az esélye annak, hogy megvalósul a bizonyos opció.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy az 1 hónapos 25%-os delta skew értéke május 21-én 23%-on állt a jelenlegi 12%-hoz képest.

Forrás: Skew

Mindeközben a 3 hónapos opciók hasonló módon mozogtak, mint a korábbi csúcsok. 4% valósult meg a 6%-os jóslatból, tehát a skew nem jelent semmi különöst vagy rosszat.

Attól függetlenül, hogy drágább az árfolyamzuhanás elleni biztosítás azt érdemes figyelni, hogy a befektetők vesznek-e egyáltalán ilyen opciókat.

Ezt úgy tudhatjuk meg, hogy megmérjük a nyílt szerződések értékét 20%-kal a jelenlegi 9150 dolláros árfolyam fölött és összehasonlítjuk a put opciók 20%-kal alacsonyabb értékével.

Forrás: Deribit

11.000 dolláros árfolyamig 13 ezer nyílt vásárlási szerződés van a 12 ezer eladási opcióhoz képest 7500 dollárig, júliusi lejárattal. Augusztusban még jobban eltolódik a helyzet 18,5 ezer vásárlási szerződéssel és csupán 3,5 ezer eladási szerződéssel.

Eszerint nincs túl sok forgalom az eladási oldalon a bika vásárlói oldalhoz képest. Ez az arány valamelyest csökkenti a skew érték jelentőségét.

A határidős piacok továbbra is bikák

A profi kereskedők álláspontját a határidős piacokról is megtudhatjuk. A hosszú távú szerződések valamelyest magasabb árfolyamon mennek, amely egészséges piacra utal.

Forrás: Skew

A 3 hónapos árrés stabilan 4%-on áll, amely 30 napos csúcs, így nem kell attól félni, hogy a határidős piacokon medvére fordulnak a befektetők.

Óvatosan kezeld a szakértők elemzéseit

Egyetlen mutatóból lehetetlen megmondani, hogy pontosan, hogy áll a bitcoin piaca. Továbbá jelenleg egy tőzsde uralja a nyílt opciós szerződések 80%-át.

Emellett tovább torzíthatja az adatokat, hogy vannak opciós kereskedők, akik nem akarnak további volatilitást adni a piacok számára.

Ha megmérjük a vásárlási/eladási szerződések számát, akkor megismerhetjük, a profi kereskedők álláspontját, amely júliusra és augusztusra bika pozíciókat mutat.

A 25%-os delta skew értéke önmagában nem jelent semmi rosszat, így óvakodjunk azoktól, akik az ellenkezőjét állítják.

Olvastad már? Miért nem csökkenhet a bitcoin értéke

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás : A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.