A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felmérése szerint a jegybankok szívesen indítanának digitális valutákat a jövőben – derül ki június 27-én kiadott beszámolójukból.

Az IMF és a Világbank egy olyan felmérést végzett el a fintech-ágazatról, melyben az összes tagországot megkérdezték. 96 tagállam válaszai alapján jutottak erre a következtetésre.

Számos ország jegybankja fontolgatja valamilyen Központi Banki Digitális Valuta (CBDC) kiadását. Uruguay már el is indította egy CBDC próbaüzemmódját, emellett a Bahamák, Kína, a Kelet-karibi valutaunió, Svédország és Ukrajna is a tesztelés kapujában áll.

Számos központi bank kutatja a CBDC-k lehetséges hatását a pénzügyi stabilitásra, a bankszektor szerkezetére, a nem banki pénzügyi intézményekre és a pénzügyi politikára.

A CBDC-k indítása mögötti érvek eltérnek egymástól. Fejlődő és feltörekvő országok is fontolgatják ilyen jellegű valuták lehetőségeit – az utóbbiak a készpénz alternatíváját keresik benne annak csökkenő használata miatt.

A fejlődő országok a banki költségek csökkentése, és a bankokhoz hozzá nem férő emberek elérése miatt tűzték napirendre a kérdés megvitatását.

 

Azonban annyi biztosan megegyezik a központi bankok álláspontjaiban, hogy egyikük sem indítana anonim CBDC-t. A pénzügyi intézményeknek ugyanis nem céljuk a lenyomozhatatlanság.

Azt is fontolgatják, hogy a tokenek egy részét félretennék nagy tranzakciók és holdingok részére, és mindössze ezeket tennék lenyomozhatóvá.

Stephen Moore, konzervatív közgazdász nemrég csatlakozott egy projekthez, amely az amerikai Federal Reserve-hez hasonló szervezetet indítana kriptopénzek számára.

A Decentral nevű projekt úgy csökkentené a rejtvaluták volatilitását, hogy szabályozná a készletüket.

Olvastad már?Automatizált kriptoeladás a MrCoin weboldalán

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: W Baldwin


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂

Kezdőlap Fórumok Az IMF szerint digitális valutákat indíthatnak a központi bankok

Ennek a témakörnek tartalma -1 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja, 2 hete telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.