A we.trade európai blokklánckereskedési platform megerősítette, hogy július 3-án sikeresen megvalósították első kereskedési műveletüket, amelybe 20 vállalatot és 5 főbb bankot vontak be.

A blokkláncplatform, amely azt állítja, hogy „egy hatékonyabb és költséghatékonyabb utat” kínál a bankok és vállalkozások számára, az IBM blokkláncplatformját használja, amelyet a Hyperledger Fabric üzemeltet.

Számos blokkláncmegoldásuk részét jelenleg a bankszektor értékeli, a platform alapítóiként pedig olyan óriásokkal találkozhatunk, mint a Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Société Générale, illetve az UniCredit.

A holland Rabobank szerint az együttműködés kitűnően mutatja a bankok „megújulásra” való képességét.

„A we.trade-del való együttműködés jól példázza a hagyományos bankok megújulását annak érdekében, hogy megfejeljenek ügyfeleik elvárásainak”

– mondta egy sajtóközleményben Bart Leurs, a bank digitális átalakításokért felelős vezetője.

A platform jelenleg 11 európai országban érhető el, a további terjeszkedési tervek pedig attól függnek, milyen kölcsönzők lépnek majd be a projektbe.

Közben a bankok által támogatott blokkláncplatformok egyre zsúfoltabb térré válnak mind Európában, mind pedig azon túl. A sapnyol Santander még áprilisban kezdett el rippleblokklánc-alapú szerződéseket kínálni kiskereskedő ügyfelei számára, miközben az IBM technológiáját használva a projekt alapját az ázsiai bankok közötti pénzutalások is képezik.

Időközben azonban más tervek is kibontakozóban vannak: a Rabobank március óta még mindig csendes a „Rabobit”-tel, egy kirptopénztárca-projekttel kapcsolatban.

Ahogy júniusban a Cointelegraph írta, egyes források attól tartanak, hogy a bankok blokkláncszolgáltatások iránti igénye túlértékelt, a technológia pedig valójában nem nyújt olyan sok előnyt az ágazatnak, mint az sokan feltételezik.

 

Forrás: cointelegraph.com