Az FTX 1 milliárd dollárra perelte be a korábbi alapítót, Sam Bankman-Friedet

-

Az FTX Trading, a bedőlése előtt világ egyik legnagyobbnak számító tőzsdéjét üzemeltető cég új vezetősége beperelte az alapítóját, több más korábbi vezetővel együtt.

A per célja, hogy nagyjából 1 milliárd dollárt tudjanak visszaszerezni tőlük, amelyet hűtlen kezeléssel szereztek meg maguknak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Reuters és a Bloomberg információi alapján az alperesek között van Sam Bankman-Fried, a tőzsde alapítója, a technológiai igazgató, Gary Wang, az Alameda Research ügyvezetője, Caroline Ellison, és Nishad Singh, a tőzsde mérnöki vezetője.

A vádirat alapján a gyanúsítottak magáncélra fordították az ügyfelek pénzét, és különböző luxusingatlanokat, spekulatív befektetéseket vásároltak, politikai adományokat juttattak a pártoknak, és egyéb projektekre költötték.

A pénzek 2020 februárja és 2022 novembere között tűntek el. Az FTX új vezetősége szerint ezek a pénzek visszakerülhetnek az FTX-hez az USA csődtörvényei alapján, mivel a vonatkozó tranzakciók a tavaly novemberi csődjelentés előtt zajlottak le.

A perben azt állítják, hogy 725 millió dollár lett átküldve az FTX és a szintén SBF által kezelt West Realm Shires vállalatok közreműködésével, mégpedig úgy, hogy semmiféle ellentételezésről nem lehet tudni.

SBF és Wang 546 millió dollárt vettek ki az Alameda kasszájából még 2022 májusában, hogy részesedést vásároljanak a Robinhood Markets-ben, és Ellison ebből a pénzből ítélt meg 28,8 millió dollárnyi bónuszt, saját magának.

Az FTX jelenlegi vezetősége szerint ezek a tranzakciók akkor zajlottak le, amikor a tőzsde már fizetésképtelen volt, a vádlottak pedig tisztában voltak ezzel.

A Bahamákról történő kiadatását követően SBF-et perbe fogták az USA-ban több büntetőjogi tétel esetén is, de ezek alól végül felmentették.

Ellison, Wang és Singh viszont bűnösnek találtatott, és beleegyeztek, hogy együttműködnek a hatóságokkal.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A tőzsde azt is nehezményezi, hogy SBF védelmi költségeit 10 millió dolláros adománnyal támogatta meg az apja, de ezt a pénzt előzőleg ő adta oda neki, a tőzsde vagyonából.

A most indított per a többivel együtt azt a célt szolgálja, hogy a tőzsde úgy vezetősége, az ügyvezető John Ray irányítása alatt a lehető legnagyobb mértékben kártalanítani tudja a felhasználókat, akik elvesztették a pénzüket a tőzsde bedőlésekor.

Olvastad már? 40%-os emelkedést jósolnak a BTC számára

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!