Az Európai Unió értékpapír-felügyelője követte az egyesült államokbeli SEC példáját, ugyanis az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) október 8-án kijelentette, hogy felül kíván vizsgálni minden ICO-t – olvasható a Reuters jelentésében.

ICO-k és következményeik

A kezdeti érme kibocsátás (ICO) nagyban hasonlít a tradicionálisabb tőkebevonáshoz egy-egy új cég, vállalkozás elindulásakor, IPO esetén.

Míg egy IPO-befektető az általa befizetett összegért cserébe részvényeket kap, addig ICO-befektető jutalma valamiféle kriptovaluta token.

Jelentős különbség azonban, hogy az ICO-k esetében jelenleg nincs érvényben olyan szabályozás, amely megóvná a befektetőket a csaló, félrevezető ajánlatoktól. Ennélfogva, a hatékony működés, és az átláthatóság biztosítása érdekében feltétlenül szükséges egy erre hatást gyakorolni képes szabályozó szerv létrehozása.

Az ESMA elnöke, Steven Maijoor kijelentette, hogy szeretné megvizsgálni az ICO-k illeszkedését a jelenlegi szabályozásba, illetve hatásukat a tőkebevonásra vonatkozóan.

A nemzeti szabályozó szervek és az ESMA most közösen vizsgálják, hogy az egyes ICO-k illenek-e a már meglévő szabályrendszerbe.

Maijoor folytatta az ICO-k pénzügyi eszközökkel való összehasonlítását. Az Európai Parlament gazdasági ügyekkel foglalkozó bizottságához fordulva azt mondta:

„Néhány ICO olyan mint egy pénzügyi eszköz, márpedig amint annak tekinthető, egy sor szabályozási keret alá esik. A következő kérdés az, hogy mit tegyünk azokkal az ICO-kkal, amelyek kívül esnek a szabályozáson. Megvizsgáljuk, és év végéig jelentést készítünk róla.”

Hasonló a helyzet az USÁ-ban

Hasonló felhők takarják el a kriptoszféra egét az Egyesült Államokban is.

A BTCManager január 25-én már megírta, hogy az aerikai SEC elnöke, Jay Clayton igen kritikusan nyilatkozott az ICO-k kapcsán, mondván a piaci szakértők és dolgozók „tudnak ennél jobbat is”.

A SEC ismételten elutasította a Bitcoin tőzsdei kereskedési alap (ETF) létrehozására irányuló kérelmeket. Ennek oka valószínűleg a kriptopiac szabályozói ökoszisztémájának hiánya.

Ezt azt jelenti, hogy csak az idő múlása fogja majd eldönteni a kriptopiac jövőjét.

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!