A kelet-ázsiai befolyás mindig is jelentős volt a kriptovaluták világában, de egy új, október 8.-án közzétett tanulmány megállapította, hogy Kína nem csak fél kézzel lenne képes tönkretenni a Bitcoint, de már most képes befolyásolni annak piacát.

A „Kínai fenyegetés: Kína Bitcoinra tett hatásának vizsgálata” című tanulmány azt taglalja, hogy a világ legnépesebb országa hogyan veszélyezteti a BTC ökoszisztéma biztonságát, stabilitását és életképességét.

Kína szerepe a bányászatban

Az ASIC-ok bevezetése óta a Bitcoin hálózata lassan egyre centralizáltabbá válik. Ennek oka, hogy egyre nehezebben leküzdhető akadályok emelkednek a rendszerhez csatlakozni kívánó független egyének számára.

Ez azért van így, mert a teljes BTC hálózat 70 százalékát jelenleg hat szervezet szolgáltatja, illetve még 14 százalékot egy jelenleg ismeretlen szereplő.

Míg önmagában egyetlen szervezet sem rendelkezik akkora kapacitással, hogy a teljes hálózat 51 százalékát ellássa, a legtöbb nagy szereplő Kínában végzi bányászati tevékenységét. Bár az ország nem tudja közvetlenül ellenőrzése alatt tartani a BTC bányászatának iparát, a közelmúltban pár közvetett szabályozáson keresztül megmutatták, hogy képesek elérni amit szeretnének.

A bányászat nemcsak az új érmék forgalomba hozatalában, vagy a tranzakciók biztonságos elkönyvelésében játszik szerepet, hanem ezen keresztül képesek a felhasználók elfogadni vagy visszautasítani a protokoll módosításait is.

Bár Kína közvetlenül nem képes szabályozni a bányászatot, képesek befolyásolni a folyamatot felügyelő vezetőket. A kínai hivatalos szervek például valamilyen módon nyomást gyakorolva az iparági vezetőkre elérhetik, hogy bizonyos döntéseket nekik megfelelően hozzanak meg, amely természetesen a BTC-re is hatással lenne.

Közvetett hatások

A kelet-ázsiai ország több közvetett tényezőn keresztül befolyásolhatja a Bitcoint, bármilyen szükséges, központilag szolgáltatott termék manipulálásával, mint a villamos energia ára, vagy akár az internetkapcsolat.

A Great Cannon és a Great Firewall, a kínai internetforgalom-szabályozás eszközei lehetővé teszik akár az országban zajló bányászati tevékenység teljes letiltását is.

A kimutatásban olvasható, hogy az országban generált üres blokkok aránya messze meghaladja az átlagot: 7 százalék a z átlagos 2 százalékos mennyiség helyett.

Az üres blokkok a hálózat szempontjából csupán erőforrás pazarlásnak tűnnek, hiszen releváns tranzakciós információt nem tartalmaznak, a bányászok azonban megkapják az előállításáért járó összeget.Mégis gyorsan terjednek, ugyanis méretük jóval kisebb, ezzel ösztönzik a kínai bányászokat tevékenységük folytatására, ezzel is kompenzálva a GFW által okozott késedelmet.

Ezt a szituációt küszöbölte ki a BIP152, amely csak akkor teszi lehetővé egy blokk továbbítását, amennyiben annak értéke legalább 15KB. Ennek következtében a negatív bányászati ráták világszerte visszaestek.

Bár a probléma már megoldódott, a tanulmány kitűnően példázza vele Kína lehetséges befolyását a bányászati iparágra.

Egyelőre bizonytalan, hogy Kínának van-e bármilyen BTCbefolyásolásról szóló terve, Ilyen lehet valamilyen politikai szabályozás, hatás gyakorlása egy idegen országra a kriptovalután keresztül, vagy csak megerősíteni szabályozó rendszerét (ezek a tanulmány által felvetett lehetőségek). Ezen lehetőségek egyszerre pedig nagyobb hálózati ellenőrzést és kontrollt jelentenének, mint valaha.

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!