111 nappal ezelőtt az Ethereum hálózatán lefutott a London hard fork frissítés. Ez egy olyan mechanizmussal (EIP-1559) egészítette ki az Ethereumot, amely a hálózat díjszabását egy új sémára változtatta, és amely ily  módon még inkább defláló eszközzé tette a kriptopénzt.

Azóta 1 millió ether égett el, ami a mai árfolyamon számolva körülbelül 3,8 milliárd dollár értékű ethereumnak felel meg.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

3,8 milliárd dollárnyi ether veszett oda végleg

A második legnagyobb kriptoeszköz a piaci kapitalizáció tekintetében, az ethereum (ETH) teljes értékelése ma valamivel 500 milliárd dollár felett van.

Az Ethereum piaci kapitalizációja a 2,7 billió dolláros kriptogazdaság 18,8%-át teszi ki. Három hónappal ezelőtt, 2021. augusztus 5-én az Ethereum blokkláncot frissítették és különböző funkciókkal egészítették ki a konszenzus szabályait.

A legátalakítóbbak közé tartozott az EIP-1559 és az EIP-3554. Ez előbbi egy új díjszabási rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy a hálózat elégesse az ether egy részét.

Az EIP-1559 Githubon található összefoglalója szerint:

„A protokollban van egy gasonkénti alapdíj, amely blokkonként felfelé vagy lefelé mozoghat egy képlet szerint, amely a szülő blokkban felhasznált gas és a szülő blokk gas céljának (blokk gas határa osztva a rugalmassági együtthatóval) függvénye. Az algoritmus eredményeként a gasonkénti alapdíj nő, ha a blokkok a gascélérték felett vannak, és csökken, ha a blokkok a gascélérték alatt vannak. A gasonkénti alapdíjat elégetik.”

Az új funkció bevezetése óta a Dune Analytics mérőszámai szerint a mai árfolyamokkal számolva 1..001.212 ether vagyis 3,8 milliárd dollár értékű ethereum égett el.

A cikk írásakor az etherscan.io API-ja, amely a forgalomban lévő ETH-készletet mutatja, azt jelzi, hogy ma 118.472.428 ether van forgalomban.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A legnagyobb ethereumégető ma még mindig a nem helyettesíthető token (NFT) piactér, az Opensea, 110.081 etherrel, vagyis 398 millió dollárral, amit eddig elégettek.

Az Opensea használatából származó égetés 7.941.975 ethereum átutalásán keresztül történt. A rendszeres ethereumátutalásokhoz 94.800 ETH égett el az augusztusi frissítés óta.

A Uniswap V2 decentralizált csereplatform (dex)  a harmadik legnagyobb ethereumégető a frissítés óta.

A mai árfolyamokkal számolva 92.239 darab, azaz 373 millió dollár értékű ethereumot égettek el a Uniswap V2 használatából eredően.

A stabilcoinok, a tether (USDT) és az usd coin (USDC) szintén sok ethereumégetéshez járulnak hozzá. Míg a tether (USDT) a negyedik legnagyobb égető az Uniswap V2 mögött, addig az USDC a hetedik legnagyobb ethereum égető a cikk írásakor.

A tether 11.499.787 átutaláson keresztül 53.988 ether égetéséhez, vagyis 210 millió dollárhoz járult hozzá.

Az USDC ma 20.042 ether elégetéséhez járult hozzá, ami 77 millió dollárnak felel meg. Más alkalmazások, mint a Metamask, 1inch, Sushiswap és Axie Infinity szintén sok etherégetést generáltak.

Olvastad már? Bitcoin – Generációk gazdagsága

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!