Az elérhető bitcoinok több mint 90%-a bálnák és kriptotőzsdék kezében van

-

A bitcointárcák kevesebb, mint 1%-a birtokolja az elérhető coinok több mint 90%-át – derül ki egy frissen megjelent kutatásból.

Olvastad már? Egy Wall Street-i befektető véleménye a bitcoinról

A tanulmány szerint e tárcák nagy része tőzsdékhez és bálnákhoz tartozik, amely tény sokak számára aggodalomra adhat okot.

62 milliárd dollárnyi bitcoin nagyrészt tőzsdék és bálnák kezén

A jelentés szerint jelenleg nagyjából 62.5 milliárd dollárnyi bitcoin van körforgásban. A bitcoincímek és -utalások átláthatósága miatt könnyen megtudhatjuk, hogy ki mekkora részét birtokolja az összes tokennek. Mindezek ellenére nehéz pontosan megmondani, hogy kihez is tartoznak az összegek.

Megvizsgálva az eredményeket láthatjuk, hogy a bitcointárcák 0.7%-a birtokol legalább 10 bitcoint, emellett a címek 2.8%-án található több mint egy bitcoin, a maradék 97.2% pedig kevesebb, mint egy bitcoint tartalmaz.
Az adatokból az következik, hogy akik legalább 1 bitcoinnal rendelkeznek, nos, azok teszik ki a bitcoin piaci részesedésének 4.6%-át

A tárcák kevesebb, mint 1%-a több mint 6 milliárd dollár birtokosa

Ehhez képest a több mint 10 bitcoinnal rendelkező tárcák teszik ki a kereskedelemben lévő bitcoinok több mint 86.9%-át. Ezek jelenleg nagyjából 71 milliárd dollárt érnek. Ebből is látszik, hogy a tárcák kevesebb, mint 1%-a több mint 6 milliárd dollárnyi bitcoin birtokosa. Azokkal, akik legalább egy bitcoinnal rendelkeznek összesen a bitcoin összértékének 97.2%-át birtokolják.
Ebből az látszik, hogy egy kisebb réteg irányítja az egész piacot, amely hasonló a hagyományos pénzügyi rendszerek problémájához. Ezt a kisebbséget tőzsdék és bálnák teszik ki, akik a legnagyobb részét alkotják a 86.9%-os részesedésnek. Elmondható, hogy a tőzsdéken lévő bitcoinokat több ember is birtokolja.

A bálnák problémát jelentenek a piac számára.

A bálnák, a tőzsdékkel ellentétben olyan magánszemélyek, akik jelentős mennyiségű bitcoinra tettek szert még a kriptopénz létrejöttekor. Lehetnek azonban olyan egyének is, akik vagyonuknak köszönhetően jelentős mennyiséget tudtak korán felvásárolni a digitális valutából.

A problémát az jelenti, hogy nagyon könnyen befolyásolni tudják a kriptopénz árfolyamát, eladhatnak nagy mennyiségű bitcoint, amellyel jelentős esést okozhatnak. Ha nagyot zuhan a bitcoin, akkor nagy mennyiségben vissza is tudják vásárolni, ezzel növelve a kereskedelmi forgalmat és az árat.
Egy másik kutatás azt is feltárta, hogy bitcoincímek nagyjából 37%-a van használatban. Ezek azok a tárcák, amelyek tranzakciókat hajtanak végre. A többi tárca nem csinál semmit.
A tranzakciókat nem használó tárcák hideg-tárolók, vagy csak nagyon sokáig várnak digitális pénzeik használatával tulajdonosaik. Az is lehetséges, hogy ezekhez a tárcákhoz már soha nem is fognak tudni hozzáférni.
Forrás: btcnn.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Bitcoin bálnák segítettek a BTC-nek átlépni a 60.000 dollárt?

A Bitcoin (BTC) az elmúlt hetekben következetesen felfelé ívelő pályán volt, ami spekulációkat váltott ki az intézményi érdeklődés fenntarthatóságáról és annak lehetőségéről, hogy a BTC-t...

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!