Az amerikai gazdaság jóval erősebb, mint Európáé

-

Az gazdasági erő és dinamizmus mérlege egyértelműen az Egyesült Államok javára billent, míg Európa küszködik a növekvő szakadékkal.

Ez az egyensúlyhiány jelentős hatással van a relatív életszínvonalra és Európa „stratégiai autonómiára” való törekvésére, mivel egyre inkább függ az Egyesült Államoktól a technológia, energia, tőke és katonai védelem terén.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az amerikai gazdaság meteorikus felemelkedése: Két gazdaság története

Ugorjunk vissza 2008-ra, amikor az amerikai és európai gazdaságok egyenlő alapon játszottak.

Azonban azóta a gazdasági sorsaik párhuzamosan változtak a globális pénzügyi válságot követően.

2022-re az amerikai gazdaság 25 billió dollárra emelkedett, szemben az EU és az Egyesült Királyság együttes gazdasági értékével, amely 19,8 billió dollárra tehető.

Az amerikai gazdaság most már majdnem harmadával magasabb, mint Európaé, és több mint 50%-kal nagyobb, ha az EU-t nézzük az Egyesült Királyság nélkül.

Ezek a megrázó statisztikák mögött egy alulteljesítő régió története húzódik meg, amely szektorról szektorra lemarad.

Európa technológiai tájképe az Amazon, a Microsoft és az Apple nevű amerikai óriások árnyékában van, míg a világ 7 legnagyobb tech cége közül 2 az európai kontinensen található, az ASML és a SAP.

Európa technológiai és ipari lemaradása

Európa gyenge technológiai és ipari helyzete még markánsabbá válik, ha figyelembe vesszük a legjobb rangú egyetemek hiányát, amelyek támogatnák a technológiai startupokat, valamint a félvezetők termelésének hanyatlását.

Európa részesedése a globális félvezetőipari termelésből 1990-ben még 44% volt, míg ma mindössze 9%, amivel lemarad az Egyesült Államok 12%-a mögött.

Ráadásul az Egyesült Államok dominanciája kiterjed az 2025-ig várhatóan üzembe helyezett félvezetőgyárak szállítási láncára is.

Még a félvezetőgyártók és elektromos járműgyártók ösztönzésére kidolgozott ambiciózus ipari politikák nyomán is Európának számos kihívással kell szembenéznie.

Az Egyesült Államokat az amerikai dollár világvaluta státusza támogatja, így viszonylag könnyedén finanszírozhatja céljait.

Ezzel szemben az EU jelentősen kisebb költségvetéssel rendelkezik, és csak nemrégiben lépett be a közös adósság kibocsátásába, így nehéz helyzetbe kerül.

A magán tőke, ami az Egyesült Államokban bőségesen rendelkezésre áll, tovább szélesíti az gazdasági szakadékot.

Európában csekély mennyiségű nyugdíjalap létezése, amely mélységet kölcsönöz az amerikai tőkepiacoknak, növeli az unió függőségét az amerikai tőkepiacoktól.

Európa energia helyzete is hozzájárul ehhez a különbséghez.

Az amerikai palaolaj-forradalom miatt az Egyesült Államok a világ legnagyobb olaj- és gáztermelőjévé vált, míg az energiaárak a régióban továbbra is emelkednek.

Az európai iparágaknak, amelyeknek az energia költségei három vagy négy alkalommal magasabbak, mint az amerikai konkurenseiké, közvetlenül fenyegeti a gyárak bezárása.

Európának vannak néhány előnye is. Az EU egységes piacának mérete globális cégeket kényszerít arra, hogy elfogadják az EU szabályozásait, ezt a jelenséget „Brüsszel hatás”-nak nevezik.

Emellett a „lifestyle” iparágakban vezető szerepet tölt be, majdnem kétharmadát vonzza a világ turistáinak és uralja a luxuscikkek piacát.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Azonban ezek a győzelmek majdnem pireneusi vereségnek tűnnek az Európa gazdasági erejével szembeni folyamatos küzdelemben.

Relatív kényelme akadályozhatja az ezt a hanyatlást megfordításához szükséges sürgős intézkedési igényt.

Jelenleg az Egyesült Államok gazdasága nemcsak hogy megelőzi Európáét, hanem a globális tempót is diktálja.


Olvastad már? Elon Musk felfüggeszti a mémérméhez kapcsolódó twitter fiókot

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Stellar (XLM) technikai elemzés 10.02.

Prémium Stellar (XLM) A Stellar (XLM) a szeptemberi veszteségek miatt a szerkesztési időben még mindig elnyomták a Stellar árfolyamát. Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) az írás időpontjában...

A Polkadot NFT-k veszítenek népszerűségükből

A Polkadot (DOT) NFT-aktivitásának csökkenését tapasztalta az elmúlt héten, ami aggodalomra adott okot. A Polkadotnak azonban van pár projektje, vajon a hálózat meg tudja-e fordítani a...

Nagyot ment a Wall Street Memes, már 120 millió dollár a piaci kapitalizáció

Vendégbejegyzés A csak nemrégiben jegyzett Wall Street Memes ($WSM) mém érme kirobbanó formában van.  A WSM token árfolyamértékeire ránézve pénteken azt láthattuk, hogy 40% körüli emelkedésnél jár:...

A Bitcoin augusztusa óta először emelkedik 28.000 dollár fölé

A Bitcoin (BTC) több mint hat hét óta először törte át a 28.000 dolláros határt, és a befektetők azt remélik, hogy a kitörés megnyitja az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!