Ausztria az Ethereum blokkláncát használja 1,15 milliárd euró (1,35 milliárd dollár) értékű államkötvény kibocsátására – olvasható egy helyi hírlap, a Kleine Zeitung szeptemer 25-i cikkében

Az OeKB, azaz az Oesterreichische Kontrollbank, Ausztria egyik legnagyobb bankja a maga 26 millió dollár értékű 2017-es bevételével, a jelentések szerint blokkláncalapú közjegyzői szolgáltatást működtet majd. Egy október 2.-ra tervezett aukción osztrák kincstári kötvényeket terveznek értékesíteni.

Ausztria pénzügyminisztere, Hartwig Löger szerint a blokklánc-technológia kiemelt fontosságú a jelenlegi gazdaságpolitikában:

„A FinTech Tanácsadó Testület felállításával a Pénzügyminisztérium olyan stratégiákat szeretne kidolgozni amelyek lehetővé teszik Ausztria számára, hogy a saját hasznára fordíthassa ezeket az ipari fejleményeket.”

Az OeKB állítása szerint Ausztriában ez lesz az első alkalom, hogy egy blokkláncalapú jegyzési szolgáltatást szövetségi kötvény értékesítésre használnak fel. Az eljárás, amelynek tesztjei a beszámolók szerint sikeresen zajlottak le, olyan rendszerre támaszkodik, amely a bank saját fejlesztése: “az osztrák pénzügyi rendszerből származó adatokat rögzít egy Ethereum blokkláncra alapuló rendszer blokkjaiba”.

A Kleine Zeitung szerint ebben az esetben nem nyúlnak olyan mélyre a blokklánc felhasználásával, hogy a kibocsátott kötvényeket tokenizálják, és azok kibocsátása a papír alapú, vagy meglévő digitális rendszerekkel párhuzamosan működhessen.

Markus Stix, az osztrák kincstár ügyvezetője elárulta, hogy a technológia használata mind a biztonság, mind a költségek csökkentésének szempontjából előnyös lehet:

„A fokozott biztonság segít megerősíteni az ügyfelek bizalmát az osztrák államkötvények aukciós kibocsátásában, megerősíti Ausztria piaci helyzetét, ami így kedvezőbb finanszírozási költségekhez vezethet.”

Nyár elején a Cointelegraph már tudósított a Világbank és az Ausztriai Közjóléti Bank közös blokkláncalapú, publikus kötvénykibocsátási akciójáról. A 73,16 millió dollár értékű, kétéves lejáratú befektetések 2,251 százalékos hasznot termelnek.

Tavasszal pedig a Sberbank CIB – a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vállalati és befektetési bankja – végrehajtotta az első bejelentett blokkláncalapú kereskedelmi kötvénytranzakciót Oroszországban.

 

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!