A Deutsche Bank székhelye, és öt másik irodája is átvizsgálásra került 170 rendőrtiszt, adófelügyelők és ügyvédek által. A bank írásos és elektronikus üzleti dokumentumait is lefoglalták, az intézet ugyanis állítólag offshore cégek felállításában, pénzmosásban nyújtott segítséget ügyfeleiknek.

Olvastad már? Pofára esett a két híresség a bíróságon 

 

Átvizsgálták a Deutsche Bankot

A Deutsche Bank hat irodája – beleértve frankfurti székhelyét is – került átvizsgálásra pénzmosás gyanúja miatt.

Németország 1,48 billió eurós vagyont kezelő legnagyobb bankjának vizsgálata pénteken a második napon folytatódott – olvasható a Reuters cikkében, amelyben leírták:

Nagyjából 170 rendőrtiszt, illetve ügyvédek és adófelügyelők keresték fel az egyes irodákat, ahol mind az írásos, mind az elektronikus üzleti dokumentumok lefoglalásra kerültek.

A Deutsche Bank tweetjében is megerősíti a vizsgálat valódiságát:

„Természetesen mindenben együttműködünk a frankfurti ügyészséggel, ugyanis nekünk is a tények tisztázása az érdekünk.” – nyilatkozta a bank.

A német ügyészek augusztusban kezdték meg a pénzintézet vizsgálatát, és a Reuters értesülései alapján két meg nem nevezett munkavállaló 2013 és 2018 közötti tevékenységét vizsgálják. A két dolgozó állítólag több ügyfélnek is segített abban, hogy pénzmosási célból offshore cégeket hozhassanak létre.Forrás: wikipedia.com

 

A New York Times jelentése alapján a két gyanúsított „elmulasztotta 311 millió euró, azaz több mint 350 millió dollár értékű pénzmosásgyanús tranzakció bejelentését”.

A nyomozás

A vizsgálat a Panama Paper és más offshore cégek ellen indult, jelenleg is zajló nyomozás része – írja a Reuters. A Panama Papers 11,5 millió kiszivárgott dokumentummal képviseli magát a Mossack Fonseca ügyvédi iroda anyagai között.

„A Deutsche Bank két alkalmazottja állítólag nem végezték el megfelelően feladataikat, ugyanis elmulasztották jelenteni az ügyfelek és offshore cégek pénzmosásgyanús tevékenységeit.” – olvasható a közleményben. Az ügyészek kifejtették:

„Csak 2016-ban, Deutsche Bank egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett leányvállalata, amely több mint 900 ügyfelet szolgált ki akkor, nagyjából 311 millió eurós forgalmat bonyolított le.”

 

A New York Times az ügyészeket idézve azt írta:

„a Deutsche Bank segített az ügyfeleknek abban, hogy pénzüket offshore cégekbe juttathassák, különböző adóparadicsomokba, és nem hívták fel a hatóságok figyelmét a pénzmosásgyanús esetekre”.

Pénzmosással kapcsolatos aggodalmak

A Deutsche Bankot a Danske Bank állítólagos pénzmosási tevékenységei miatt is vizsgálják, mivel azok elkövetésének idejében a dán pénzintézet közvetítő bankja volt. A Reuters megjegyezte, hogy a most csütörtökön kezdődött átvilágítás azonban nem ez alá az eljárás alá tartozik.

Tavaly a Deutsche Bankra „közel 700 millió dollár értékű büntetést szabtak ki, amiért segítették a pénzmosást Moszkva, London és New York közötti mesterséges kereskedelmi formák segítségével”, illetve az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma még folytatja a nyomozását ugyanezzel az üggyel kapcsolatban.

A Federal Reserve ráadásul „41 millió dolláros büntetést szabott ki a bankra, amiért nem rendelkezett megfelelő hatékonyságú rendszerrel a banktitkok őrzéséhez, és a pénzmosásellenes szabályozásoknak történő megfeleléshez.”

Lisa Paus, német szövetségi parlamenti tag azt mondta:

„Ezek az esetek komoly aggodalomra adnak okot. Úgy tűnik, valami alapjaiban rossz a bank megfelelési és pénzmosás ellenes területén”.

Szeptemberben a Bafin német pénzügyi szabályozó már elrendelte a Deutsche Bank számára a pénzmosás és terrorfinanszírozás megelőzésére alkalmazott stratégiájának javítását. A Bafin a KPMG-t jelölte ki a bank folyamatainak figyelemmel kísérésére.

 

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!