Amikor a rakétamágnás környezetszennyezést kiált

-

Igencsak elszabadultak az indulatok a legutóbbi bitcoin FUD-során, hosszú távú perspektívából azonban elmondható, hogy a BTC már csak ilyen üzlet.
A bitcoin 17%-ot zakózott, amikor a Tesla-vezérigazgató Elon Musk annak energiafogyasztását kritizálta.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A csütörtöki 45.600 dolláros BTC/USD árfolyamgödör után már  csak valamivel 50.000 dollár alatt zajlik a kriptopénz kereskedése.
Bár a dráma nem csitul, egyesek felvetették a kérdést, miért van az, hogy fundamentális szinten a Bitcoin továbbra is ellenálló a magánszemélyek akcióinak – legyen szó bármilyen befolyásos emberről is.

A proof-of-work nem számít

A Bitcoin proof-of-work algoritmusa mind a bányászokat, mind pedig a befektetőket jutalmazza, hiszen évek munkájával teszik egyre erősebbé a hálózatot.
Ahogy a Bitcoin egyre halad előre, egyre kevesebb esély mutatkozik arra, hogy megadja magát egy támadásnak, vagy hogy a felhasználók egy másik kriptopénz miatt elhagyják a hálózatot.
Pontos ez az oka annak, amiért a bitcoin továbbra is versenyképes választás marad – vagy ahogyan sokan érvelnek, egy altcoin sem olyan „Bitcoin”, mint a Bitcoin.
Musk esetében azonban a proof-of-work más szempontból is jelentős.
Csak azért, mert egy prominens befektető meggondolja magát a Bitcoinnal kapcsolatban, és emiatt az árfolyam beesik, a bányászok nem fognak meghatódni és azonnal elhagyni a hálózatot, vagy kiszállni.
A „hálózati effektus” aspektusa azt jelenti, hogy Musk végső soron csak jót tesz a bitcoinnak, mintsem negatív hírnevet teremtene a számára – hiszen ahogyan az árfolyamadatok is mutatják, a szavai és tevékenységei nem változtatják meg a Bitcoin mivoltát vagy képességeit.

„Miért számít a proof-of-work kritikusnak a bitcoin számára? Azért, mert a a hitelesítés az, amely révén a P2P-csomópontok tudják, hogy egy blokk hiteles-e, anélkül, hogy egy szerverre vagy egy megbízható harmadik félre kellene támaszkodniuk”mondta PlanB, a népszerű stock-to-flow bitcoin-árfolyammodell megalkotója a jelenséggel kapcsolatban.

„A PoW nélkül a Bitcoin halott!”

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Az árfolyam tendenciája nem érdekes

Annak ellenére, hogy szép kis zakózás követte Musk szavait, a bitcoin legutóbbi árfolyamakciója sokkal inkább ellenállóságát, mintsem fogékonyságát mutatta meg az ilyen kritikákkal szemben.
Az esemény során a BTC/USDT puszta 2 órát töltött el árfolyamcsökkenéssel, miután visszafordult volna a magasabb szintekre. Ez a gödör egyébként a szabályos árviselkedésbe is beleillik, és egyáltalán nem veszélyezteti a hosszú távú árfolyamtrendet.
Az a különösen fontos szint, amely ez idáig a 2020–2021-es bikafutamot jellemezte, a 21 hetes exponenciális mozgóátlag (EMA).
Az elemzők elmondták, hogy ez a szint továbbra is diktálhatja az árfolyamgödrök alját – ugyanez igaz volt a 2017-es bikafutam csúcsaira is.
Musknak szintén nem sikerült túllőnie az indikátoron, a 45.650 dollárra nyúló gyertya kanóca is kialudt, amikor találkozott a 21 napos EMA-val lefelé menet.

Nem számít a Bitcoin energia-„fogyasztása”

Bár a Musk Bitcoin energiafogyasztásával kapcsolatos kijelentése körüli vita hamarosan elcsitul, a Bitcoin környezetbarátságának kérdése megmarad.
A leggyakrabban felmerülő vádakat azonban sorra cáfolták, szűk látókörű, bizonyíték nélküli véleménynek bizonyultak ezek.
Múlt héten például Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója adott egy nyilvános interjút, amelyben megerősítette, hogy azok az állítások, amelyek azt állítják, hogy a Bitcoin „rossz” a környezet számára, egyszerűen alaptalanok.
Musknak válaszul a Tesla Bitcoin-elfogadás visszavonásáról szóló döntését „ironikus”-nak nevezte.
„Ironikus, mert egy bitcointranzakció esetén nem használnak fel többletenergiát”írta a Twitteren.

„A kriptoeszköz-hálózat biztosítására felhasznált energia, és a fosszilisüzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatás idővel negatív lesz, mindent összevetve.”

Az időkeretek kitágítása alapvető fontossággal bír, ha meg akarjuk érteni, hogy miért is értékes a Bitcoin.

Ahogyan Saifedean Ammous, a népszerű The Bitcoin Standard című könyv szerzője is gyakran említi, az „alacsony időpreferencia” lehetővé teszi a BTC befektetője számára, hogy észrevegye, az egészséges pénz elutasítása például környezetvédelmi okokból valójában több energiát pazarol a nem teljesen egészséges alternatívákra.
Ammous ezúttal sem köntörfalazott.

„Ha csak nem kapcsolod a rakétáidat és a gyártási folyamataidat egy »fenntarthatóbb energiára«, csak egy dolgát sem értő képmutatónak fogsz tűnni”tweetelte, utalva Musk egy másik társaságára, a SpaceX-re.

„A világnak sokkal nagyobb szüksége van egy egészséges pénzre, mint a rakétáidra és az államilag támogatott villanyautóidra.”

Olvastad már? A Bitrue 50 millió dolláros kriptobefektetési alapot indít

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!