A legutóbbi 2008-as pénzügyi válság után a Wall Street szinte halálából éledt újra, és ezóta az amerikai tőzsde minden idők leghosszabban tartó „bikapiacát” éli.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint az S&P 500 részvényindex, amely lenyűgöző ideje, mintegy 9,5 és fél éve – a 2008-as események óta – mutat növekvő tendenciát. Ezt megelőzően is volt hosszan tartó emelkedő trend az amerikai piacon, amely 1990-től majdnem egy évtizeden át tartott, amíg a hírhedt dotkomlufi ki nem pukkadt.

A piac további felfelé ívelő tendenciáját szintén biztosította Donald Trump elnök megválasztása is, és ahogy egy elemzésben az olvasható:

„Az USA Pénzügyi Szabályozó Hatósága véleménye szerint a 2008-as események előtt kidurrant dotkomlufihoz köthető technológiai rali valójában 1987-ben kezdődött, nem pedig 1990-ben. Ez, és a jelenlegi tőzsdei teljesítmény alapján a jelenlegi bika tendenciák tovább kell erősítsék a már így is rekordértékeket produkáló piacot legalább 2021 nyaráig.”

Figyelmeztetés

A megosztó internet-guru Kim Dotcom szerint az amerikai dollárra történő túlzott támaszkodás azonban igen veszélyes, véleménye szerint biztonságosabb lenne kriptovalutát és aranyat vásárolni. Dotcom szerint ezzel megóvhatnák az amerikai gazdaságot a közelgő összeomlástól:

„Bízzatok bennem és vegyetek kriptót és aranyat. A dollár és a többi hagyományos értelemben vett pénz az USA összeomlásával el fog értéktelenedni. Az összeomlás elkerülhetetlen. Ebben az esetben a társadalom nagy részére minden eddiginél nehezebb idők várnak majd, azok kivételével akiknek valamilyen alternatív formában elhelyezett fedezete van.”

Dr. Marko Kolanovic, a JP Morgan elemzője a CNBC interjújában is soha nem látott társadalmi helyzetekre figyelmeztet a következő pénzügyi válság esetén. Kolanovic egyébként tagja annak a csapatnak, amely a JP Morgan jelenlegi pénzügyi helyzetről értekező 168 oldalas jelentését készítette 10 évvel a 2008-as válság után.

A neves elemző bár bizonytalan a közelgő válság pontos időpontjával kapcsolatban, de vélekedése szerint nagyságrendileg 2019 második felére lesz tehető. A pontos időpontot több tényező is befolyásolhatja, amelyek közül a legjelentősebb a Federal Reserve tevékenysége, azaz hogy az emelkedő kamatlábak mértéke mikor éri el azt a kritikus szintet, amellyel a 2008-as események előzményéhez hasonló állapotot teremthet.

Bitcoin fedezet a dollár összeomlásának elkerülésére

Ahogy Kim Dotcom is írta, kellő elővigyázatossággal elkerülhető az USD várható összeomlása, a guru szerint ezt megtakarításaink (de legalábbis egy részük) BTC-ben és/vagy aranyban történő tárolásával érhetjük el.

A bitcoinba történő befektetésre, illetve a kriptovalutákba fektetett bizalomra most is nagyszámú példa látható például a pénzügyi krízis szélén álló Törökországban és Iránban is.

A két ország nemzeti valutájának csökkenésére az állampolgárok válasza a folyamatos nagy mennyiségű BTC vásárlás – tulajdonképpen független valutába mentik a pénzüket amíg még lehet. Az USA állampolgárainak hasonló lépésével a bitcoin mint egyetlen globálisan elfogadott valuta válthatná le az amerikai dollárt.

Figyelem! A cikk nem pénzügyi tanácsadás céljából íródott, befektetés előtt mindenki végezzen megfelelő mélységű piackutatást, hiszen ilyen téren első a biztonság!

Forrás: ethereumworldnews.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségi média-felületeken.Ne hagyja ki a többi hírt, és iratkozzon fel hírleveleinkre. Ne felejtse el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren .

Legutóbbi híreink: