A venezuelai Petro (PTR) kriptovaluta megszűnik

-

Venezuela nemzeti kriptovalutája, a Petro (PTR) január 15-én megszűnik.

A Petro, amelyet 2018-ban vezettek be azzal a céllal, hogy segítsen az országnak elkerülni az Egyesült Államok szankcióit, nem tudott széles körű elfogadottságot szerezni fennállása során.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Petro leállítására vonatkozó hivatalos bejelentés a jelentések szerint a kriptopénznek szentelt kormányzati weboldalon történt, bár a weboldal e cikk írásakor nem elérhető.

A venezuelai Patria weboldal adminisztratív része, amely állítólag a Petro kereskedésének egyetlen platformja volt, már csak jelszóval érhető el.

A Petro eredetileg olajjal támogatott kriptopénzként indult, miután Venezuela fiat valutája, a bolivar az Egyesült Államok szankcióinak nyomására jelentős leértékelődésnek volt kitéve.

A lépés azután történt, hogy a Bitcoin már erős jelenlétet teremtett az országban.

A Petro nem tudott teret nyerni Venezuelában

A Petro kibocsátását Nicolas Maduro venezuelai elnök rendelte el, de a parlamentben ellenállásba ütközött.

Annak ellenére, hogy a Petro 2020-ban elérte a teljes funkcionalitást, nemzetközileg nem tudott teret nyerni.

A Maduro-kormány erőfeszítéseket tett annak népszerűsítésére az Amerika Népeinkért Bolíviai Szövetség tíz tagállamában, de ezek a próbálkozások nem vezettek széles körű elterjedéshez.

Belföldön a Petrót soha nem nyilvánították törvényes fizetőeszközzé, ami azt jelenti, hogy elfogadása nem volt kötelező.

Figyelemre méltó, hogy még az ország legnagyobb bankja, a Banco de Venezuela sem fogadta el a Petro-t, amíg az elnöki rendelet nem kötelezte erre.

2020 júniusában a helyzet még drámaibb fordulatot vett, amikor az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámügyi Hivatala 5 millió dolláros vérdíjat ajánlott fel Joselit Ramirez Camacho, a Petro felügyeletéért felelős Nemzeti Kripto Eszközök Felügyeletének vezetője elfogásáért.

Azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt a nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel.

Ramirez Camachót végül 2023 márciusában tartóztatták le Venezuelában a nemzeti olajiparon belüli pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatos vádak alapján.

Ennek következtében az általa vezetett ügynökséget átszervezés miatt bezárták, és a bezárást 2024 márciusáig meghosszabbították.

Ez a kemény fellépés különböző kriptotőzsdék és bányászati tevékenységek bezárásához is vezetett az országban.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Lényeges megjegyezni, hogy a Petro nem volt központi banki digitális valuta (CBDC), annak ellenére, hogy a Venezuelai Központi Bank bejelentette, hogy 2021-ben tervezi létrehozni.

Sajnos ezek a tervek soha nem valósultak meg, így a Petro egy sikertelen kísérlet maradt a Venezuela előtt álló gazdasági kihívások leküzdésére.

Az állami szabályozó hatóságok tavaly márciusban elrendelték a kriptovaluták bányászatának leállítását, miután vizsgálat indult egy korrupciós rendszerrel kapcsolatban, amelyben kriptotárcák átirányították a Petroleos de Venezuela állami olajvállalatnak járó kifizetéseket.


Olvastad már? A Bitcoin 24 óra alatt 7%-ot zuhant – Itt van, miért, és mire számíthatunk a következőkben

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!