A Twittert az utóbbi hónapokban sújtó kriptopénzcsalások még Elon Musk érdeklődését is felkeltették. Július 8-án szólalt fel az átverések ellen, miután őt is megpróbálták becsapni.

Musk és a kriptocsalások

„Tudni akarom ki futtatja ezeket a csaló Ethereum botokat!” – írta a tech vállalkozó, miután egy „felhasználó” bitcoinért könyörgött nála.

A bejegyzésre még az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin is válaszolt, habár ő tweetjében csalódottságának ad hangot. Nehezményezi, hogy Musk első posztja az Ethereumról nem magáról a platformról, hanem a csaló botokról szól.

Buterin szintén írt Jack Dorsey vezérigazgatónak és társalapítónak, továbbá az Ethereum közösség más tagjainak, hogy együtt keressenek megoldást a vírusként terjedő átverések ellen

A csalók ellenőrzött Twitter-profilokat használnak fel

Tekintettel arra, hogy mind Muskot, mind Buterint megpróbálták átverni, néhány blokkláncmegszállott, hogy megelőzze a spammer botokat, olyan üzenetekkel egészítette ki felhasználónevét, mint „Nem adok ETH-t”.

Azért tették ezt, mert a csalók híres személyiségeket használnak fel, akikről azt állítják, hogy kriptopénzeket osztogatnak rajongóiknak. Hamis fiókokat hoznak létre, amelyek egyébként nagyon hasonlítanak az eredeti profilokhoz, majd arra kérnek embereket, hogy több pénzért cserébe küldjenek nekik egy kevés kriptopénzt. A csalás áldozatai persze soha nem látják viszont pénzeiket.

A támadók először idén márciusban célozták meg a Tesla alapítóját, amikor valaki egy hamis profillal próbálta meg átverni rajongóit. A fake Elon Musk fiók válaszolt egy a SapceX által közzétett posztra, melyben azt állította, hogy 3.000 ethert (kb. 1.388.448 dollár) oszt szét rajongói között. Ehhez nem kellett mást tenni, mint 0,5 és 4 ether közötti összeget küldeni a megadott címre, amiért cserébe a hamis Musk azt ígérte, hogy 5 és 40 ether közötti összeget küld vissza

Az átverések akkor váltak kritikussá, amikor megjelentek az önműködő fiókok (botok), amelyek azt állították, hogy valamennyi pénzért cserébe még többet küldenek vissza.

Buterinen és Muskon kívül azonban másokat is elért a vírus: John McAfee-t és a Litecoin megteremtőjét, Charlie Lee-t sem hagyták békén. Néhány csaló még olyan váltónak is kiadta magát, mint a Bitfinex

Miután mindezt elolvastad, nyilván benned is felmerült, hogy hogyan lehetne kiszűrni a hamis Twitter-fiókokat. Egy valódi profil, feltételezve, hogy a személy jól ismert, rendelkezik egy twitter által megjelölt „verified”, azaz „ellenőrzött” jelvénnyel. És ellenkezőleg, a hamis profilok nem rendelkeznek ezzel a megjelöléssel, és gyakran nincsenek követőik, vagy előzőleg posztolt bejegyzéseik. Azonban nem mindig csak erről lehet szó, ahogy azt a Bitfinex fake profilja is jól példázza. Éppen ezért az éberség és a Twitter-felhasználó személyazonosságának megállapítása elsődleges fontosságú kell, hogy legyen.

A legutóbbi kriptocsalásokkal kapcsolatos fejlesztések az után történtek meg, hogy a Twitter körülbelül 70 millió gyanús profilt törölt le platformjáról, amely lépésüket még az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is dicsérte.

Márciusban egyébként a Twitter kitiltotta platformjáról a kriptopénzzel kapcsolatos hirdetéseket, a szabályozások hiánya, illetve a széleskörű csalások miatt. Mindezek ellenére a Twitter vezérigazgatója beismerte, hogy a bitcoin az internet „natív pénznemének” legjobb lehetősége.

„Az internetnek így is-úgy is lesz egy natív pénzneme, ne várjunk hát, hogy ez bekövetkezzen, hagyjuk, hogy megtörténjen” – mondta a „Blockchain Week”-en New Yorkban.

 

Forrás: btcmanager.com