A Tornado Cash társalapítója ártatlannak vallja magát

-

Roman Storm, a Tornado Cash társalapítója ártatlannak vallotta magát egy New York-i kerületi bíróságon – jelentette szeptember 6-án az Inner City Press.

Storm ellen pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvés, szankciók megsértésére irányuló összeesküvés és engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetésére irányuló összeesküvés vádjával emeltek vádat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az amerikai pénzügyminisztérium a múlt hónapban közölte Storm letartóztatását.

Az ügyészek a bíróságon azt állították, hogy a Tornado Cash egy hírhedt kriptokereskedő. Több mint 1 milliárd dollárnyi tiltott bevételt mosott tisztára, amivel megsértette az amerikai szankciókat.

A Lazarus Group, a hírhedt hackercsoport, amelyet állítólag az észak-koreai állam támogatott, a Tornado Cash mellett a Stormnak is segített, állították az ügyészek.

A bíró úgy döntött, hogy Stormot 2 millió dolláros személyes óvadék ellenében szabadlábra helyezik, amelyet washingtoni otthona által biztosított, és amelyet egy „pénzügyileg felelős” személy is aláír. Ugyanakkor házi őrizetben marad.

A tárgyalásra november 30-án kerül sor.

A másodrendű vádlott, Roman Szemenov az Egyesült Államokon kívül szökésben van. 2022 augusztusában a helyi rendőrség Hollandiában letartóztatta a harmadik vádlottat, Alekszej Percejt.

Mind Szemenov, mind Percev a Tornado Cash másik társalapítója.

Csoportok a szólásszabadság megsértésére hivatkozva ellenzik a büntetést

A Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal (OFAC) 2022 augusztusában szankcionálta a Tornado Cash-t. A végrehajtás megtiltotta az amerikai lakosoknak a kriptoplatform használatát.

Az amerikai pénzügyminisztérium akkor azt mondta, hogy a mixer platformot biztosított „kiberbűncselekményekből származó bevételek tisztára mosásához, beleértve az Egyesült Államokban élő sértettek ellen elkövetett bűncselekményekből származó bevételeket”.

2022 októberében a washingtoni székhelyű nonprofit Coin Center beperelte a pénzügyminisztériumot az intézkedés miatt.

A felperesek azt állították, hogy a Tornado Cashre a magánélethez való joguk védelme érdekében van szükség.

2023 májusában a Coinbase (COIN) által támogatott felperesek egy csoportja szintén beperelte a pénzügyminisztériumot.

A felperesek szerint a Tornado Cash-re vonatkozó amerikai szankció a szólásszabadság megsértése és az első alkotmánymódosítás megsértése.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A hatóságok nem tudták bizonyítani a szankcionálható érdekeltséget a megváltoztathatatlan, nyílt forráskódú intelligens szerződések iránt.

A felperesek azt is állították, hogy a pénzügyminisztérium a több millió tranzakció közül csak három példát mutatott be a pénzmosásra.

Egy 2023 júniusában benyújtott amicus briefben a Blockchain Association „példátlannak és törvénytelennek” nevezte a kincstár intézkedését.

Bár a mixer elleni szankcióval szemben, mint látható, nagy az ellenkezés, az amerikai hatóságok folytatják a jogi lépéseket.


Olvastad már? Videójátékok: a kriptovaluták végső játszótere?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!