A svéd adóhivatal 90 millió dollárt hajtana be a bányászoktól

-

A Svéd Adóhatóság, az STA úgy nyilatkozott, hogy a gyanújuk szerint 2020 és 2023 között számos bányászcég valótlan éves beszámolókat adott le, hogy elkerüljék az adófizetést.

A hivatalos dokumentumokból az derül ki, hogy az STA 21 bányáscég esetében végzett vizsgálatokat, és ebből 18 esetben hiányosságokat tapasztaltak a vállalati beszámolókban, mivel a cégek hiányosan dokumentálták az üzletmenetüket, hogy adókedvezményeket kaphassanak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Kriptoadózás Svédországban

Az STA megfogalmazásában a leggyakoribb eset, mikor valótlanul határozzák meg az üzletmenet bizonyos elemeit, hogy elkerüljék az áfa-fizetési kötelezettséget.

svéd
Forrás: Svéd Adóhivatal

Más esetekben a külföldről behozott bányászgépekre nem fizették be az import-adót, vagy a bányászott kriptopénzek után a jövedelemadót.

„A vállalatok számos esetben úgy dokumentálták a tevékenységüket, hogy ne keletkezzen adófizetési kötelezettségük az országban, ne kelljen áfát fizetni, vagy éppen ne legyen nyilvántartva a kriptovagyonuk.”

A hatóság szerint a bányászcégek összesen körülbelül 90 millió dollárnyi adót nem fizettek be, és ebből 85,4 millió dollár az áfafizetési kötelezettség.

Az érintett vállalatok nem értenek egyet az adóhatóság döntésével, és vitatták a 90 millió dolláros hátralékot.

A bírósági fellebbezések során viszont mindössze kettő vállalkozás esetében bizonyult igaznak a cég érvelése, a többi bányásznak ki kell fizetnie a meghatározott összeget.

Északi fény

Svédország viszonylag kedvelt régió a bányászok körében, 2023 novemberében a Hive digital Technologies nyitotta meg a helyi központját Boden városában.

Johanna Thornblad, a vállalat helyi vezetője akkor úgy fogalmazott, hogy a Hive új adatközpontja bizonyítani fogja a cég elkötelezettségét az ország iránt, emellett az új, zöldenergiával működő telehelyeik környezettudatos módon, magas energiahatékonyság mellett tudnak működni.

A cég hivatalosan is megerősítette, hogy az új telehelyükön ASIC gépparkot helyeznek majd üzembe, amely bitcoin-bányászatot fog végezni.

A Hive a világ számos helyén működtet bányászfarmokat, Kanada és Svédország mellett Izlandon is, és az egyik legnagyobb, zöld energiával működő cégnek számít a világon, amely bitcoint bányászik.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A BlackRock is a bitcoin felezéssel foglalkozik

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!