“Legyünk egyértelműek: a Ripple más, mint az XRP” – mondta Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója csütörtökön, a CB Future of Fintech konferenciáján.

Garlinghouse azzal kezdte beszédét, hogy visszautasította azokat az érveket, amelyek szerint az XRP titkosítása biztonsági szempontból kockázatosnak tekinthető, mivel szoros kapcsolatban áll a San Franciscó-i székhelyű társasággal. Arról is beszélt, hogy a vállalat a mai napig számos bankkal és pénzügyi céggel együttműködik.

Talán a legerősebb megjegyzései arra vonatkoztak, hogy vajon az XRP a Ripple biztonságát szolgálja-e. Garlinghouse azt mondta, hogy ő – és más Ripple-alkalmazottak – ezeket elutasítják.

Az Értékpapír- és Tőzsdebizottság egyik vezetője a közelmúltban kijelentette, hogy a bitcoin és az ether nem minősül értékpapírnak, viszont az XRP-vel kapcsolatos hasonló megjegyzés hiánya megújította ezt a kritikát.

Ahogy a CB Insights eseményén magyarázta:

“Az XRP három okból nem értékpapír: ha a Ripple, a cég le fog állni holnap, az XRP főkönyv továbbra is működni fog: nyílt forrású, decentralizált technológia … Ha XRP-t vásárolsz, nem Ripple-részvényt vásárolsz. Az XRP-vásárlás nem ad neked Ripple-tulajdonjogot.“

Garlinghouse szintén megismételte bitcoinnal kapcsolatos aggodalmát, és azt mondja:

“Nekem van … és bullish vagyok a bitcoinnal kapcsolatban, de el kell ismernünk … amikor valaminek a centralizált és decentralizált kérdésről beszéltünk, az irányítás a kulcselem.”

Garlinghouse megkérdőjelezte a Bitcoin SEC besorolását, miszerint az értékpapír, majd megjegyezte, “hogyan lehet ez decentralizált?”

„Három kínai bányász uralja a bitcoin hash rate-jének 50%-át,” mondta, majd hozzátette, hogy a kínai kormánynak akadályoznia kellene ezeket a tevékenységeket, és erőfeszítéseket kellene tennie valamilyen féle irányítási rendszer létrehozása érdekében.

Forrás: coindesk.com