A pénz útja a blokkláncon jobban nyomon követhető

-

Annak ellenére, hogy egyre elterjedtebb a digitális pénzügyi eszközök használata, a kriptopiac pedig egyre érettebb módon működik, még mindig tartja magát a vélekedés, hogy a kriptovalutát elsősorban pénzügyi visszaélésekre használják.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje egy blogbejegyzésben cáfolja ezt: kutatások igazolják, hogy az illegális tevékenységekkel összefüggésbe hozott pénzeszközöknek kevesebb mint az 1%-át tartják jelenleg kriptovalutában, ráadásul ez az arány folyamatosan csökken.

A blokkláncpiacra specializálódott Chainalysis becslése szerint 2023-ban a bűnözők által fenntartott fiókok összesen 24,2 milliárd dollárnyi pénzeszközt fogadtak 2023-ban, ami egyértelmű csökkenést jelez a 2022-ben regisztrált 39,6 milliárd dollárhoz képest.

A NASDAQ legfrissebb Global Financial Crime Report-ja 3,1 billió dollárra teszi a pénzügyi rendszer által feldolgozott illegális pénzeszközök teljes globális értékét, amelyben a fiatvaluták és a kriptovaluták egyaránt szerepelnek.

A Chainalysis által közölt 24,2 milliárd kevesebb mint 1%-át teszi ki a 3,1 billiónak: egészen pontosan, a törvénytelenül szerzett a pénzek mindössze 0,78%-át tartják jelenleg kriptovalutában, és az arányuk folyamatosan csökken.

Megbízható forrásból származó adatok igazolják, hogy a kriptovalutával végrehajtott tranzakciókon belül a törvénytelen pénzmozgások aránya mindössze 0,34% volt 2023-ban.

A csökkenő tendencia is egyértelmű, hiszen tavaly még 0,42% volt ez az arány: a törvénytelen tranzakcióknak mind a száma, mind pedig az értéke folyamatosan, évről-évre mérséklődik.

Az ingatlan, a luxuscikkek és a készpénzt használó üzletágak sokkal alkalmasabbak a törvénytelenül szerzett pénzek legalizálására

Az Europol és az amerikai pénzügyminisztérium rendszeresen közzétett jelentései arra is rávilágítanak, hogy milyen befektetési és finanszírozási formákat részesítenek leginkább előnyben a csalók és a bűnözők.

Az Europol legfrissebb jelentése szerint a bűnözők az esetek 41%-ban az ingatlanbefektetéseket használják az illegális tevékenységekkel szerzett pénzek legalizálására. Ezt követik a luxuscikkek és a készpénzt használó vállalkozások.

A jelentésben a kriptoeszközök is megjelennek, ám az arányuk a pénzmosással érintett műveletekben mindössze 10%.

Az Europoléhoz hasonló megállapítások szerepelnek az amerikai pénzügyminisztérium évente közzétett elemzésében is.

A legutóbbi The 2024 Money Laundering Risk Assessment jelentés – amellett, hogy megemlíti a kriptovalutákkal kapcsolatos meglévő és növekvő kockázatokat – így fogalmaz:

A virtuális eszközök felhasználása továbbra is messze elmarad a fiat valuták és az egyéb hagyományos, virtuális eszközöket nem alkalmazó módszerek elterjedtségétől a pénzmosásban”.

Ugyanakkor a dokumentum részletesen tárgyalja a hagyományos pénzügyi szektorban tapasztalható jogi és megfelelősséget érintő hiányosságokat.

Az idézett NASDAQ jelentés ugyanakkor azt is feltárta, hogy a bankcsekkekkel elkövetett csalások tavaly 26,6 milliárd dollárnyi kárt okoztak egyéneknek és szervezeteknek, főként Amerikában, ahol ez a fizetési forma még mindig elterjedt.

Vagyis csak a bankcsekkekkel elkövetett bűncselekmények nagyobb kárt okoztak tavaly, mint a teljes innovatív pénzügyi szektorhoz köthető illegális műveletek.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Digitális eszközök: nem a probléma, hanem a megoldás

A Binance azért tartotta fontosnak közreadni ezeket az adatokat, hogy cáfolni tudja a kriptovalutákkal kapcsolatban esetenként még mindig felbukkanó vádakat és tévhiteket.

A blokkláncra épülő pénzügyi rendszer a hagyományosnál jóval több lehetőséget nyújt a pénzmozgások nyomon követésére és a fióktulajdonosok azonosítására – ez is szerepet játszik abban, hogy egyre kevesebb csaló és bűnöző választja ezt az eszközt a tevékenysége elrejtésére vagy finanszírozására.

A Binance véleménye az, hogy az egyre érettebben működő kriptopiac és kriptoökoszisztéma a jövőben fontos szerepet játszhat a pénzmosás és egyéb illegális pénzügyi műveletek visszaszorításában.

Maga a probléma ugyanis nem technológiaspecifikus, hanem inkább rendszerszintű, és mint ilyen, rendszerszintű megoldást igényel.

A Binance-ről 

pénz

A Binance a világ vezető blokklánc ökoszisztéma és kriptovaluta infrastruktúra szolgáltatója, amelynek pénzügyi termékei közé tartozik a legnagyobb volumenű digitális eszköztőzsde.

A világszerte milliók bizalmát élvező Binance platform elkötelezett a felhasználók pénzügyi szabadságának növelése mellett, a kriptotermékek és – ajánlatok széles körű portfóliójával rendelkezik, beleértve a következőket: kereskedés és pénzügyek, oktatás, adatok és kutatás, befektetés és inkubáció, decentralizációs és infrastrukturális megoldások, társadalmi edukáció.

További információkért látogasson el a következő weboldalra: https://www.binance.com

Forrás: https://www.facebook.com/binance.hungarian/

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Ezt a publikációt Vendégíró bocsátja rendelkezésre. A Kriptoworld nem támogat, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget az ezen az oldalán található tartalmakért, pontosságért, minőségért, reklámokért, termékekért vagy egyéb anyagokért. Az olvasóknak saját kutatásokat kell végezniük, mielőtt bármilyen, a céggel kapcsolatos lépést megtennének. A Kriptoworld sem közvetlenül, sem közvetve nem felelős semmilyen kárért vagy veszteségért, amelyet a vendégbejegyzésben említett tartalmak, áruk vagy szolgáltatások használata vagy az azokra való hagyatkozás okoz vagy feltételezhetően okozhat!

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Miért nem emelkedik az altcoinok árfolyama?

Egy ismert kriptoelemző, Miles Deutscher rámutatott egy alapvető problémára, amely miatt az altcoinok lemaradnak a növekedésben a jelenlegi piaci ciklusban. Minden nap ezer új versenyző lép...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!