A PayPal kripto-integrációja adózási rémálomba fog torkollni?

-

A PayPal új, kriptopénzes fizetési megoldása sok új felhasználónak okozhat meglepetést, köszönhetően az USA tőkenövekedésre kivetett adónemének.
Az iparág értelemszerűen kitörő örömmel fogadta, hogy a PayPal végre integrálja a kriptopénzeket. Van viszont több adóügyi nüansz, amellyel a kezdő kriptósok nem biztos, hogy tisztában vannak.

Hamarosan világszerte 26 millió üzletnél és kereskedőnél nyílik lehetőség kriptopénzes fizetésre a PayPl szolgáltatásán keresztül.
A cég nagyjából 350 millió aktív ügyféllel rendelkezik, és a várakozások alapján sokmillió új tagot hozhat a kriptoközösségbe.
Ők pedig könnyen egy rémálom közepén találhatják magukat, köszönhetően a kriptopénzek volatilis természetének, és az adóhatóság számára kötelező bejelentésekkel.
Az USA adóhivatala, az IRS közlése alapján a bitcoin és a többi digitális eszköz nem pénzként, hanem tulajdonként funkcionál.
Ez alapján pedig minden alkalommal, amikor tranzakcióra kerül sor, adófizetési kötelezettség merül fel.
A PayPal a folyamatban, mint közvetítő vesz majd részt, aki intézi a váltást.

„Az ügyfelek instant módon tudják fiat pénzzé konvertálni a kriptóikat a vásárlások során, az aktuális árfolyamon, jutalék nélkül.”

Mindenesetre a kriptók csak a saját rendszerükön belül működnek majd, nem lehet kiutalni, még abba a tárcába sem, amelyből esetleg eredetileg be lett küldve. A rendszeren belüli fiat váltás pedig eladásnak minősül, így adózni is kell utána.
Mivel pedig a kriptó elég volatilis, a megvásárlás és az elköltés közötti időtől függően akár komoly mértékű adófizetési kötelezettség is felmerülhet.

Ez nem probléma addig, amíg a felhasználó vezeti saját magának a vásárlást, költést, és ez alapján adózik. A legtöbb újonc viszont vélhetően azt sem tudja, hogy a tőkejövedelmet egyáltalán be kell jelenteni az adóhatóságnak.
Mégpedig mind a növekedést, mind a veszteséget speciális formanyomtatványon kell bevallani, minden évben.
Egy példán át is vehetjük, a felhasználó vegyen mondjuk egy új tévét, és fizessen bitcoinnal. 0.1 BTC a vételár, ez most nagyjából 1000 dollárral egyenlő. Több, mint a vásárláskori árfolyam. Ha akkor a 0.1 BTC 800 dollárt ért, akkor máris van 200 dollár tőkejövedelmed, amely után adóznod kell.

„Ezt az összeget bele kell írnod az adóbevallásodba, és attól függően, hogy melyik adófizetési sávba tartozol, az adott százaléknyi pénzt befizetni az adóhatóságnak.”

A PayPal tervezi, hogy a felhasználók számára automatikusan generáltat majd egy jelentést a szükséges adatok segítségével, de az adózási ügyek intézése mindenkinek a saját felelőssége lesz.

„Neked kell tudnod, mennyi adó terheli a kriptopénzeidet, már ha terheli egyáltalán. Letöltheted a tranzakciós történetet, és a számlakivonatot, és ezek segítségével meg tudod állapítani, hogy mennyit kell bevallanod, és adóznod.”

Elég valószínű, hogy az adóhatóság a PayPal-tól is bekéri majd a vonatkozó adatokat, hogy lássa, kiknek kellene adóznia.
Első körben a PayPal az USA lakosainak nyitja meg a szolgáltatást, de jövőre már világszerte elérhetővé tennék.

Anglia is ehhez hasonló tőkejövedelmi adószabályokkal rendelkezik, amely 2019 óta hatályos.
Ausztráliában pedig a tőkejövedelem mellett még a személyi jövedelemadóba is beleszámítják a kapott, például bányászott kriptopénzeket. A bejelentési kötelezettség pedig mindkét országban az adófizetőket terheli.

Olvastad már? Binance-vezérigazgató: egy jó stabilcoin veszély a bitcoinra

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

4 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!