A Nobel-díjas közgazdász szektaként tekint a Bitcoinra

-

Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász régóta a kriptopénzek kritikusa, a héten egy tweet-sorozatban osztotta meg a gondolatait.
Ezek alapján a BTC még sokáig velünk lesz, de csak, mint egyfajta haszontalan szekta.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Krugman szavai a szerdai komoly esést követték, amikor is számos projekt csökkent akár 50%-kal is, a teljes kriptoipar értékelése pedig közel 1 billió dollárral csúszott lejjebb.
Azóta az iparág magához tért, és az elszenvedett veszteségeket is elkezdte ledolgozni.
Krugman először 2013-ban nyilatkozott a bitcoinról, akkor gonosz dolognak nevezte. Most sem választott kedvesebb szavakat.

„Nem akarok sokat írni a bitcoinról, mert nincs fundamentum, amely alapján lehetne írni. Nem új dolog, 2009 óta létezik, és azóta sem talált senki értelmes felhasználási módot. Nem kényelmes csereeszköz, nem tartja jól az értékét, és határozottan nem lehet elszámolásra használni.”

Ezzel a két legfőbb narratívát célozta meg, amelyek alapján a bitcoin fizetőeszköz és értéktároló. A kriptoközösség hamar meg szokta védeni a bitcoint minden vélt vagy valós kritikától.
Krugman szavai viszont az iparág több szereplője szerint is érthetúők lehetnek, hiszen sokak szerint a bitcoint szinte megbénítják az elmúlt évek fejlesztései.
Április végére például az átlagos tranzakciós díj 62,77 dollárra nőtt. Egyedül ez a faktor rámutat, hogy a BTC a szemünk előtt vesztheti el a hétköznapi fizetőeszköz szerepét.
Sokak szerint ez az 1 MB-os blokkméret miatt van, hiszen ebbe kevés tranzakció fér bele, holott a rendszer többet is bírna.
A blokkméret 2017-ben nagy vitákhoz vezetett, amely végül a Bitcoin Cash-t létrehozó hard forkba torkollt.
Először 8, majd 32 megára növekedett a blokkméret, így kívánták elérni a Satoshi Nakamoto által „P2P elektronikus pénznek” leírt technológiát.
A fejlesztők nagyja visszautasította a méretnövelést, és ezután kezdett elterjedni a digitális arany megnevezés. Így értéktárolóként tekintenek a bitcoinra, nem pedig egyszerű fizetőeszközként.
A méretnövelés azért problémás, mivel így megnőne a blokklánc mérete, így a csomópontok futtatásához egyre nagyobb és nagyobb tárhely kellene, ezt pedig egy idő után egyre kevesebben engedhetnék meg maguknak.

Így csökkenne a decentralizáció. A kritikusok szerint persze a tárhely egyre olcsóbb lesz, így ez nem valódi akadály.
Az tény, hogy a gigabájtonkénti tárhely ára jelenleg nagyjából 2 cent környékén van.
Az elemzők szerint a BTC el fog érni egyfjat árfolyam-stabilitást, de ez még eddig nem történt meg. A mostani volatilitás is ezt bizonyítja.
Krugman szerint a BTC értékét az a feltevés adja, hogy egy jó technológiai megoldást nyújt a fiat pénzrendszer közelgő összeomlása esetére, ez utóbbit viszont ő nem tartja valószínűnek.

Olvastad már? Az ausztrálok több mint fele szerint Elon Musk találmánya a bitcoin

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoint használt pénzmosásra, hat év börtönt kapott érte

A Bloomberg jelentése szerint Jian Wen, egy korábbi gyorséttermi dolgozó, hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták, hogy jelentős mennyiségű bitcoint próbált...

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!