A nagy váltó vs. tőzsde teszt – mi a különbség, és melyiket érdemes választnani

-

Belecsöppennél a kriptopénzek világába, de nem tudod, milyen módon fogj hozzá az első vásárláshoz? Segítünk! Tudd meg, vajon a kriptotőzsde, vagy a kriptováltó megfelelő választás számodra!
Mielőtt még belekezdenénk, szögezzük le, mi mit értünk váltó és tőzsde alatt, ugyanis ezt a két fogalmat – talán az angol hatás miatt – gyakran összekeverik.

Mi váltónak nevezzük azokat a platformokat, amelyek lehetővé teszik, hogy kriptopénzt fiat valutára, vagy fiat pénzt kriptovalutára váltsunk. Ezen felül persze néhol a kriptóról kriptóra történő váltás is elérhető.

A tőzsde ezzel szemben egy olyan platform, amely nem feltétlenül biztosít fiat-kripto váltási lehetőséget – vagy ha mégis, azt más, harmadik féltől származó szolgáltatás révén.

Előnye, hogy egy személyre szóló fiókkal online tőzsdei felületet kínálnak grafikonokkal és egyéb, a kereskedést segítő eszköztárral.

Röviden tehát: ha hodler vagy, és befektetési céllal vásárolsz kriptopénzt, a váltó egy ideális megoldás lehet a számodra. Ha ezzel szemben kereskedéssel szeretnéd megkeresni a kenyérre valót, a tőzsde való neked.

Persze a dolog nem ennyire fekete és fehér, tekintsük hát át, milyen előnyei vagy éppen hátulütői lehetnek a kriptováltóknak. Formabontó módon kezdjük a hátrányokkal.

Hátrányok

Gyakori kritika: a váltók drágák a tőzsdékhez képest

Ezt mi sem cáfolhatjuk. Példaként vegyük a magyar vállalkozásokat hisz váltó alatt – a pozitív érvek kiszélesítése miatt – mi őket is értjük.

A 3 magyarországi váltón ennyiért vásárolhatunk bitcoint a cikk írásakor:

  • MrCoin: 8888€
  • CoinCash: 8943€
  • CoinMixed: 8947€
  • A Coinbase-en 8660 euró az árfolyam.
  • A Binance tőzsde közben 8611 eurón jegyzi a bitcoint.
  • A CoinMarketCap szerint 8590 euró egy bitcoin értéke.

A díjak annyira szerteágazóak és bonyolultan meghatározhatók, hogy nagyon nehéz lenne minden platform esetében taglalni.

Azt azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a kézhez kapott összeg arányaiban nagyjából összhangban áll az árfolyammal.

Fontos még megjegyezni, hogy a Binance a Simplex révén lehetővé teszi ugyan a fiat-kripto váltást, de forint esetében ez csak komoly díjakkal érhető el.

Azonban a forint miatt felszámolt díjat leszámítva is ez a legdrágább lehetőség: 1 BTC itt nagyjából 9057 euróért vásárolható meg a cikk írásakor.

A váltók tehát egyfajta kapuként szolgálnak a tőzsdék birodalmába – már ha olcsó és gyors kapukat keresünk.

A magyarországi váltók pedig éppen azért alkalmasak a helyi lakosok számára, mert forintos számla ténye itt nem jelent plusz költségeket.

Nagy a különbözet a vételi és eladási ár (spread) között

A vételi és eladási ár elsősorban akkor jön szóba, mint zavaró tényező, ha rövid távon kereskedünk.

Ebben az esetben nem ajánlott váltón adni-venni az eszközöket, hiszen jelentős veszteségeket szenvedhetünk el.

Ettől függetlenül továbbra is megtehetjük azt, hogy a váltón vásárolt kriptopénzt tőzsdére utaljuk, és ott kereskedünk vele.

Még így is sokkal jobban járunk, mintha közvetlenül a tőzsdén vennénk rejtvalutát.

Előnyök

Felhasználóbarátok

Nem kell a bonyolult tőzsdei platform útvesztőjében kóborolnod. Egyszerűen csak beírod, mennyit akarsz venni, megadod az adataidat és kész – persze ha nem szükséges regisztráció.

A magyar váltók ezen felül magyar ügyfélszolgálattal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy ha bármi óhaj-sóhaj, kérdés-kérés felmerülne benned, bátran felteheted azt a készséges munkatársaknak.

Ha tehát fontos számodra, hogy egy esetleges rendszerhiba esetén – amely a pénzed elveszítésével is járhat – magyarul mondhasd el panaszodat, mindenképp őket javasoljuk.

Egyre több olyan esetről hallani mostanában, amelyben Revolut-felhasználók vagyonuk elveszítése miatt panaszkodnak.

A vállalat ügyfélszolgálatának reakcióiból szomorúan az jön le, hogy egyáltalán nem érdeklik őket az esetek, gyakran robotokra bízzák a válaszadást.

Persze nem feltételezzük, hogy bármely magyar váltó „lelépne” a pénzeddel, de egy rendszerhiba bármikor közbejöhet.

És ilyenkor mindenképp előnyös, ha magyar nyelven kérhetsz segítséget olyan emberektől, akiket valóban érdekel az eseted.

Ennek természetesen díja van, hisz senkitől sem várhatjuk el, hogy ingyen dolgozzon.

Nem gond a forint

Nyilvánvaló, hogy magyar váltók magyar ügyfelekhez igazodnak, így elsősorban a forintos váltás lehet igazán vonzó a felhasználók számára.

Ez azért jó, mert nincsenek extra díjak és nem kell a nemzetközi tranzakciók lassú teljesítésére várni – ami ugye a volatilis árfolyam miatt komoly bonyodalmakat okozhat.

Magyar váltóval tehát elenyésző költségek mellett, 1-2 órás reakcióidővel juthatsz hozzá megvásárolt kriptoeszközeidhez.

Közvetlen tőzsdei beutalás esetén egyébként még a bankod által felszámolt devizakonverziós költséggel (0,5%-2,5%) és a devizautalási díjjal is számolnod kell.

Nem kell nagyon személyes adatokat megadni

Gondolok itt lakcímre, bankszámlakivonatra, személyi igazolványra stb. Coinbase esetében például a főnököd nevét is be kell pötyögnöd.

Ezzel szemben a magyar váltókon való vásárlás olyan, mintha akármilyen más terméket vásárolnánk.

Nem kell megadnunk édesanyánk lánykori nevét, de még a kutyánk születési évére sem kíváncsiak.

Kiemelt kép: MarketHive InBound Marketing

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!