Jelen pillanatban a Monero hashrátájának a 60%-a mindössze kettő bányászpool teljesítményéből származik. Ez tényleg olyan nagy baj?

Esélyes egy 51%-os támadás?

A Riccardo Spagni, vagy ahogy a kriptós közösségben talán jobban ismerik, Fluffy Pony által alkotott, magánszférára fókuszáló coin jelenleg túlságosan is a bányászpooloktól függ.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

A fejlesztők korábban már hajtottak végre hard forkot a hálózaton, hogy ellehetetlenítsék a nagy teljesítményű ASIC gépek használatát, viszont ez sem akadályozta meg, hogy a bányászok nagy létszámban társuljanak.

Az ASIC gépek sokkal hatékonyabbak a hagyományos CPU bányászattal szemben, hiszen előbbiek kifejezetten egy bizonyos algoritmus futtatására lettek megépítve.

A hétköznapi számítógépek viszont úgy lettek megalkotva, hogy sokféle különböző feladatot lehessen elvégezni velük, de egyikben sem teljesítenek kiemelkedően.

A jelenlegi centralizációs probléma, amellyel a Monero szembenéz, igazából kisebb, mint amilyennek látszik. Igaz, hogy a hashráta nagy része két pooltól származik, ezeket viszont egyéni bányászok alkotják, akik bármely pillanatban kiszállhatnak a rendszerből.

Dönthetnek úgy, hogy a számítási kapacitásaikat kisebb társulásokhoz csatolják, de jelenleg anyagilag ez nem éri meg senkinek.

A Bitcoin ugyanezzel a problémával szembesült amúgy, főleg Kína miatt. Mindenesetre a múltban a bányászok ilyenkor sokszor áttértek egy-egy másik, kisebb poolra, hogy növeljék a decentralizációt.

A Monero hálózatán a két legnagyobb pool rendelkezik most a kapacitás 60%-ával. Elméletileg így akár dönthetnek úgy is, hogy megtámadják a blokkláncot, manipulálják a tranzakciókat, vagy akár dupla költéseket csinálnak.

Az viszont biztos, hogy ebben az esetben az egyéni bányászok azonnal kiszállnának a buliból, hogy megvédjék a befektetéseiket, amelyek a bányászgépekben illetve az XMR coinokban állnak.

A probléma összetettebb, mint hisszük

Ahogy már említettük, a fejlesztők abban érdekeltek, hogy megakadályozzák a bányászat indusztrializálását és az ASIC-ok hadrendbe állítását. Ez vezetett a hash-algoritmus többszöri megváltoztatásához.

Itt viszont ki kell térni egy másik problémához a centralizáció kapcsán. A lényeg az, hogy a hardverek centralizációja nem ugyanaz, mint a poolok centralizációja.

A bányászathoz használt eszközök centralizációja azt jelenti, hogy egyes résztvevők erősebb gépparkkal rendelkeznek, és a hagyományos CPU-bányászatot végzők nem tudnak versenyezni velük.

Ez előnybe hozza az ASIC tulajdonosokat, többször találnak blokkot emiatt, és értelemszerűen több coinhoz jutnak, mint a többi bányász.

A pool centralizáció egyszerűen azt jelenti, hogy egy-egy társuláshoz sokan csatlakoznak, a magasabb jutalmak miatt. A nagyobb pool nagyobb hashrátát jelent, az pedig több blokkot, több blokkjutalmat.

Ennek eredményeképpen végül csak néhány nagy pool marad játékban, a hashráta többségének birtokában. Nem számít, hogy az ASIC-ok a nagy poolokban továbbra is bányászhatnak.

A kisebb pool kisebb hashrátát tud felmutatni, így kisebb eséllyel talál blokkot, és kap blokkjutalmat. Viszont ha egy nagy pool elkezd a közösség érdekeivel ellentétesen viselkedni, a bányászok azonnal motiválva lesznek, hogy elhagyják a társulást, és a hálózat védelme érdekében átlépjenek egy kisebb poolba.

Szóval miközben a centralizáció tényleg okozhat problémákat a Monero esetén, ez nem egy egyszerű kérdés, és nem is olyan végzetes, mint amilyennek tűnhet.

Olvastad már? A Dragon Payments kriptováltó bejelentette megszűnését

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: A WP Life

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂