Történelmi magaslatokat ért el a Litecoin bányászhálózatának hash-aránya, emellett a rejtvaluta árfolyama is éves csúcson, 125 dolláron van.

A Litecoin hashrátája a tegnapi nap folyamán 400 TH/s fölé emelkedett, ezzel történelmi csúcson tartózkodik jelenleg. Mindössze két hónap választ el minket a litecoin következő „blokkjutalom-feleződéséig”. A kérdés az, hogy vajon meddig emelkedhet a hash-arány, illetve hogy így megéri-e bányászni?

A 125 dollárra történő melkedésével jelenleg a litecoin a negyedik legnagyobb kriptopénz összértéke alapján (7,7 milliárd dollár). A litecoint mindössze 56 nap választja el a gyakran csak “feleződésként emlegetett” bányászásijutalom-csökkenéstől.

A négy évente bekövetkező felezés során a felére csökken az új tömbök kibányászásáért és a tranzakciók hitelesítéséért járó bányászjutalék.

A litecoin 84 millió tokenes összkészletének jelenleg 74%-a van forgalomban. Még nagyjából 22 millió token lesz kibányászva, jelenleg óránként 600 új token keletkezik, amely hamarosan 300-ra fog csökkenni.

Veszteséges a bányászat?

Charlie Lee korábbi becsléseit alapul véve (melyeket egy 2018 szeptemberében tartott San Franciscó-i konferencián osztott meg) a bányászok jelenleg veszteségesek, ha 0,1 $/kWh-s energiaköltséggel számolunk.

Ez a mai 125 dolláros árfolyamon számolva nagyjából 75 000 dollárt jelent 600 LTC-onként. Nagyjából 65 000 dollárnyi villamosenergiába kerül a 600 LTC kitermelése, nem számolva a beruházási és egyéb költségekkel. Ez a jövedelem feleződni fog augusztusban, így óránként csak 300 litecoin kerül majd forgalomba.

Májusban 11,3-as értékre emelkedett a bányászási nehézség, ez a szám 2018 decemberében mindössze 5,24 volt, tehát 250%-os emelkedésről beszélünk. A nehézség növekedését azonban meghaladta az árfolyam emelkedése, amely 400%-os pozitív teljesítményen van túl december óta.

Most, hogy a hashráta és a bányászási nehézség történelmi csúcsokon van, feltételezhetjük, hogy a feleződés után csökkenhet a hash-arány.

Sajnos a Scrypt bányászás lehetőségei meglehetően korlátozottak, olyan kockázatosabb projektek alkalmazzák csak, mint a Dogecoin, Digibyte, Verge vagy a Viacoin.

A legutóbbi blokkjutalom-csökkenéskor a litecoin hashrátája 266-szor alacsonyabb volt (nagyjából 1,5 TH/s). 2015 augusztusában az árfolyam is csak 3 dollár volt a mostani 125 dollárhoz képest.

Lehet érdekel: Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!

A projekt és az ágazat is sokat változott az elmúlt négy év során, de a Litecoin jelenlegi lendülete, valamint az anonimitásra és átjárhatóságra összpontosító ütemterve miatt elképzelhető, hogy a bányászok a villanyszámla túlfizetése helyett folyamatosan halmozzák a koinokat.

Forrás: coinrivet.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂

Kezdőlap Fórumok A litecoin árfolyama átlépte a 125 dollárt, a bányász hashrátája történelmi csúcson

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 4 hónapja telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.