Július 8-án a South China Morning Post által közölt cikkben látott napvilágot, hogy a Kínai Központi Bank saját kriptopénzt fejleszt. Így válaszolnak a Facebook libra nevű kriptójára, amely szerintük komoly veszélyt jelenthet az ország pénzügyi rendszerére nézve.

Wang Xin, a Kínai Népbank kutatási részlegének igazgatója úgy érvel, hogy „ha a libra széles körben használt fizetési eszközzé válik – különösen a határokon átnyúló fizetési esetekben –, és képes lesz a pénz funkcióit ellátni, annak nagy hatása lesz a monetáris politikára, a pénzügyi stabilitásra és a nemzetközi pénzügyi rendszerre”.

Wang elmondta, a bankjuk úgy döntött, saját kriptopénzt fog létrehozni. Legfőképpen azért, mert az USA dollár további sorsa kérdésessé válik a libra kibocsátásakor:

„Ha a libra túl erősen fog kapcsolódni a dollárhoz, kérdésessé válik, hogy melyik más nemzeti valuta lesz képes tovább létezni egy dollár-centrikus digitális pénz mellett. Az azonban biztos, hogy egyetlen főnök marad csak, mégpedig a dollár, tehát az USA. Ha ez bekövetkezik, annak nagyon komoly gazdasági, pénzügyi, és nemzetközi politikai következményei lesznek.”

Ennek hatására a Kínai Népbank megbízást kapott az Állami Tanácstól, az ország vezető adminisztratív hatóságtól, hogy más piaci szereplők és intézmények közreműködésével kezdjen el egy saját kriptopénzen dolgozni.

 

Ehhez négy kínai egyetem is csatlakozott, illetve a digitális pénzrendszer mellett foglalt állást.

Megjegyzendő, hogy a Népbank terve a saját kriptopénzzel egy olyan időszakban lép életbe, amikor Kína keményen a kriptopénzek kereskedelme ellen hallatja hangját. A pénzintézetek számára továbbra is tiltják a bitcoinkereskedést, az ICO-kat és a kriptotőzsdéket, illetve az ezek számára történő szolgáltatásnyújtást.

Ahogy egy korábbi cikk már közölte, a Kínai Népbank saját blokkláncalapú kereskedelmi platformja az indulása óta mintegy 4,36 milliárd USD forgalmat bonyolított.

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Rudin Group


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂