A német pénzügyi szabályozók arra jutottak, hogy a kriptopénzek valódi pénzeszköznek számítanak. Ezzel a lépéssel a pénzeszközök definícióját kibővítették minden típusú digitális pénzeszközre.

Az eddigi szabályok alapján csak az értékpapír-tokeneket sorolták a pénzeszközök közé.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

A BAFIN rendezte a kriptók jogállását Németországban

A BAFIN, a német szövetségi pénzügyi hatóság a napokban adott ki sajtóközleményt, amelyben meghatározták a kriptoeszközöket, mint:

„Olyan digitális vagyontárgy, amelyet nem központi bank vagy egyéb szervezet bocsát ki vagy felügyel, és nem feltétlenül van egy jogszabályok által meghatározott pénznemhez rögzítve. Nem biztos, hogy rendelkezik jogi státusszal, mint pénz vagy pénzeszköz, de a természetes és jogi személyiségek között csereeszközként funkcionálhat, és küldhető, tárolható, kereskedhető elektronikusan.”

A BAFIN új meghatározása közelebb áll a nemzetközileg elterjedtebb irányhoz, és megfelel például a FATF követelményeinek is.

A napokban így ez a második, országos jelentőségű jogszabály-változás. Ausztrália is most jelentette be, hogy a kriptopénzek befektetési eszköznek minősülnek, és a hagyományos pénzeszközökhöz hasonlóan használhatók az országban.

A jogalkotók szándéka szerint így ezzel újabb lépést tettek az AMLD5, köznapibb nevén a pénzmosás-ellenes EU-s direktíva bevezetésének útján, amely idén január elsején kezdődött.

A jogszabályok frissítése során a bankolást és a különböző fizetési szolgáltatásokat érintő jogszabályokat is átdolgozták.

Kétségek a kriptók tárolása körül

Az új szabályok alapján kriptopénzek tárolását csak megfelelő engedélyek birtokában lehetne végezni. Jelenleg olyan platformok is elérhetők az országban, amelyek semmilyen jogi státusszal nem rendelkeznek.

Ezeknek viszont idén november végéig be kell szerezniük a megfelelő jogosultságokat, ha továbbra is szeretnének szolgáltatást nyújtani az ország lakosai számára.

A működési határidő ugyan november, de március 30-ig meg kell kezdeni a folyamatot.

A más EU-tagállamban már engedéllyel rendelkező szervezetek sem tudnak egyszerűen, mint EU-s szolgáltató működni a németeknél. Meg kell szerezniük a helyi engedélyeket.

Februárban már napvilágot látott a jelentés, hogy eddig a BAFIN nem kevesebb, mit 40 banktól kapta meg az igénylést, hogy kriptós szolgáltatásokat nyújthassanak.

A bankok mellett pedig már a tőzsdén is feltűnt a bitcoin, a Boerse Stuttgart a közelmúltban vett fel a portfóliójába egy bitcoin ETP-t.

Olvastad már? A Binance üzleti megállapodást kötött Törökország legnagyobb bankjával

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂