Az Ethereum hívői kiállnak amellett, hogy az „ETH egyenlő a pénzzel” és idővel mértékegységgé válhat. Természtesen a bitcoinhívők ezt nagyban elutasítják.

Valóban pénz az Ethereum?

Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital társalapítója és üzlettársa legújabb blogbejegyzésében elmerült a fenti témában.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Ezt a mémet a DeFi-mozgalom jelentősen elősegítette, ugyanis az Ethereum adja mindennek alapját. Felveti azt az ötletet, hogy az ETH idővel mértékegység lehet ebben az új, decentralizált pénzügyi világban.

Pompliano próbálta cáfolni ezt az elméletet, de hozzátette, hogy támogatja a kísérletet, és minden csapatnak tovább kell folytatnia az építő munkát.

Első vitapontja szerint az ether nem tér el a faittól, mivel nincs kötött készlete, inflálódik, és a pénzügyi döntéseket is egy szűk kör hozza meg.

Az ether pénzügypolitikáját az az elmélet hajtja, hogy „a rendszer biztonságát garantáló minimum mennyiségű” koint bocsátanak csak ki. Ezt a pénzügypolitikai dokumentáció is részletesen tárgyalja.

Pomp hozzátette, miszerint a jó hír az, hogy eddig minden változással csökkent az új koinok kiadásának aránya, a rossz hír viszont, hogy ez a tényállás bármikor megváltozhat.

A fiat jelenlegi pénzügypolitikája is hasonló elven működik: egy szűk kör hoz döntéseket arról, hogy milyen mértékben lép be új pénz a piacokra. Hozzátette, hogy két olyan elterjedt pénzügyi eszköz van, amelynél nem áll fenn ez a veszély, ezek pedig az arany és a bitcoin.

Természetesen volt, aki szembeszegült ezzel az érveléssel. Ilyen volt a ShapeShift főnöke, Erik Voorhees:

„Nagyot tévedsz Pomp. A fiat értékéről az állam dönt. Az Ethereum, a Bitcoin, az arany, és a termékek értékét a piac szabja meg. Több okod is lehet, hogy utáld az ether, de az biztos, hogy köze nincs a fiathoz.”

A DeFi fejlődése

Ennek megoldásaképpen a pénz egy jobb formáját lehet megalkotni, az etherre épülő decentralizált pénzügyek segítségével. Pompliano az olyan dollárhoz kötött stabilkoinokat hozta fel példának, mint a Dai.

Mindemellett a bitcoin alapú pénzügypolitika is lehetségessé vált az Ethereum hálózatán a „becsomagolt bitcoin” ás a tBTC segítségével. A DeFi mozgalom hihetetlen mértékkel növekszik, amely a felszínre hozza ezeket a vitákat.

Pomp szerint a DeFi egy rendkívül fontos részévé válhat a globális pénzügypiacoknak, de továbbra is úgy hiszi, hogy a bitcoin a pénz egyetlen formája.

„Úgy hiszem, hogy a decentralizált pénzügyi szolgáltatások idővel valódi pénzre (bitcoin) fognak épülni.”

Olvastad már? Hogy javíts saját pénzügyi helyzeteden?

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂