A Defense Distributed vezérigazgatója, az önmagát kripto-anarchistaként tituláló Cody Wilson lemondott 3D nyomtatott fegyver tematikájú vállalkozásáról. Codyt, miután elhagyta az USÁ-t egy texasi szexuális zaklatási ügy miatt, Tajvanon tartóztatták le – írja a Gizmodo szeptember 25-i cikkében.

Wilson, aki egyébként a jobboldali fehér nacionalista mozgalom jelentős figurája, korábban is számos esetben került összetűzésbe a hatóságokkal, legutóbb éppen azért, mert 3D nyomtatással előállítható lőfegyverek terveit osztotta meg az interneten.

Letartóztatás és rezignáció

A Déli Szegénységi Jogi Központ (Southern Poverty Law Center – SPLC) szeptember 20-án számolt be arról, hogy Wilson távozott az USÁ-ból miután értesülést kapott arról, hogy a közeljövőben le fogják tartóztatni egy 16 éves lány szexuális zaklatásának ügyében, egy texasi nyomozás részeként. Miután 1 millió dollárnyi BTC-t utalt át magának több tárcából, beleértve a Defense Distributed tőkéjét is, felült egy Tajvanra tartó repülőjáratra, mivel ez az ország nem rendelkezik hivatalos kiadatási szerződéssel az Egyesült Államok felé.

Wilson az Államokban is jobboldali ügyekben tevékenykedett, például a Defender Distributed vállalaton keresztül, amely folyamatos jogi csatát vívott a kormánnyal tevékenysége miatt, mivel több millió dollárnyi adomány és CNC-gép értékesítésével szerette volna növelni a fegyverkapacitást. A hatóságok szerint Wilson fizetett egy 16 éves lánynak szexuális szolgáltatásokért, miután meztelen képeket váltottak a SugarDaddy.com oldalon keresztül. Végül Tajvanon fogták el, ahol megpróbált szállásért fizetni.

Paloma Heindorff, a Defense Distributed új vezérigazgatója, korábbi fejlesztési igazgatója szeptember 25-i sajtótájékoztatóján elmondta:

„Ez az ő saját döntése volt, és mi ezt tiszteletben tartjuk, támogatjuk. A továbbiakban viszont nincs szerepe vállalatunk működésében.”

Wilson, a jobboldal bajnoka

A Defense Distibuted cégben fegyverekkel kapcsolatban végzett jogi küzdelme – amelyet a vállalat az információ szabad megosztására hivatkozva vitatott – után Wilson inkább különböző fehér nacionalista médiával és technológiai ökoszisztémával kapcsolatos projektekkel kezdett foglalkozni.

Rendszeresen megjelenik ilyen irányú podcastokban, rádióműsorokban, támogatja Donald Trump elnök azon törekvéseit, melyekkel az Obama korszakban a Defense Distributed terveire vonatkozó korlátozásokat igyekszik eltörölni.

Miután a Kickstarter és a Patreon is folyamatosan eltávolította a különböző fehér nacionalista témájú projekteket a felületéről, Wilson megalapította a Hatreont, amelyet kifejezetten jobboldali közösségi finanszírozású projekteknek szánt. Itt lehetősége van megjelenni a különböző neonáci, szuprenácista, incel lázadás és egyéb jobb-irányultságú ötleteknek.

Ez a vállalkozása nem volt túlságosan sikeres, miután a finanszírozást megnehezítette az, hogy a VISA 2017 novemberében megvonta tőlük szolgáltatásait.

Jelen pillanatban Wilson (miután megfizette a 150.000 dolláros óvadékot) Tajvanon marad addig, amíg meg nem születik a kiadatásáról szóló döntés a szigetország és az Egyesült Államok hatóságai között. Amennyiben kiadják, Wilsonnak 20 évnyi börtönbüntetéssel, és élete végéig tartó lőfegyver-birtoklási tilalommal kell szembenéznie

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!