A kibányászott bitcoinok nagyjából 10%-a talán örökre elveszett

-

Megközelítőleg minden 10. bitcoin már több mint 10 éve meg sem mozdult a Glassnode kriptoelemző platform szerint. De mégis miért?

A Glassnode adatai szerint 1.857.721 olyan bitcoin létezik, amely december 17-éig már 10 éve nem hagyta el aktuális tárcáját.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nagyjából 18.573.268 coin van forgalomban (bár ez a szám átlagosan minden 10. percben növekszik, ahogy a bányászok új blokkokat gyártanak), nagyjából a teljes bitcoinkészlet 10%-a unalmasan tengeti „életét”.

Míg egyes Bitcoin-maximalisták igazi „hodler”-eket láthatnak az elkövetők mögött, a valóság kevésbé romantikus. A legtöbb ilyen coin ugyanis valószínűleg már régóta „halott” – vagyis bizonyos okok miatt örökké eltűnt, és soha többé nem lesz lehetőség annak felhasználására.

Mindenek előtt, a Bitcoin titkos feltalálója, Satoshi Nakamoto nagyjából 1,125 millió BTC-t birtokol (egyes becslések szerint), amely mostanra már egy évtizede mozdulatlan.

Mivel senki nem tudja, hogy merre jár mostanság, egyáltalán él-e még, ezen coinok eltűnése így továbbra is vitatott.

A Glassnode csártjairól 2019. január 3-a óta olvashatjuk le, 10 éves viszonylatban mennyi mozdulatlan bitcoinnal állunk szemben.

Nem véletlen: lévén, hogy a Bitcoin hálózata 2009 januárjában indult el útjára, technikailag erre csak ekkortól volt lehetőség.

Még ha Nakamoto bitcoinjait ki is vesszük a képletből, további 2,6 millió bitcoinról szinte majdnem biztosan tudjuk, hogy örökre elveszett.

Ennek megint több oka lehet: elveszített privát kulcsok, tönkrement merevlemezek, szándékosan elégetett bitcoinok, de akár az is megtörténhet, hogy a tulajdonos halála előtt nem ismertette mással a tárcájához való hozzáférését.

A jelenlegi árfolyam szerint így 86,95 milliárd dollárnyi bitcoin veszhetett el örökre a süllyesztőben.

Figyelembe véve, hogy 14 év alatt ilyen arányt sikerült felállítani, talán nem túlzó az a kijelentés, hogy a coinok eltűnése igencsak erős ritkító – így pedig deflációs – hatással bír.

Olvastad már? Újra az egekbe szöktek a Bitcoin tranzakciós költségei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!