A jegybankok 94%-a saját digitális valuta bevezetésén dolgozik

-

A Nemzetközi Fizetések Bankja, a BIS legújabb felmérése szerint a jegybankok 94%-a vizsgálja egy jegybanki digitális valuta, más néven CBDC bevezetésének lehetőségét.

Különösen a fejlett gazdaságokban nőtt meg a CBDC-kel kapcsolatos kísérletek száma, de egyes feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok is intenzívebbé tették erőfeszítéseiket ezen a területen.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Szinte minden központi bank saját digitális valutát akar

A BIS június 14-én kiadott jelentése szerint, amely egy 2023 során végzett BIS felmérés eredményei alapján készült, a felmérésben részt vevő jegybankok 94%-a vizsgálja egy CBDC bevezetésének lehetőségét.

A felmérés 86 jegybank bevonásával készült, hogy betekintést nyerjenek a CBDC-projektekbe és a kriptovaluta-kezdeményezésekbe.

Mindent a bank akar irányítani

A jelentés kiemeli, hogy számottevő növekedés tapasztalható a CBDC-kkel kapcsolatos kísérletek és teszt-projektek terén, különösen a fejlett gazdaságokban.

Néhány feltörekvő piacon és fejlődő gazdaságban is fokozódnak az erőfeszítések ezen a területen, és a jelentés szerint a következő hat évben nagyobb valószínűséggel vezetnek be úgynevezett nagykereskedelmi CBDC-t, mint lakossági CBDC-t.

A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

A jegybankok fokozottan bevonják az érdekelt feleket a CBDC-tervezésbe, sokan közülük viszont egyelőre még nem döntöttek a konkrét jellemzőkről.

A nagykereskedelmi CBDC-k esetében gyakran mérlegelik az interoperabilitást és a programozhatóságot, míg a lakossági CBDC-k esetében a birtoklási korlátokat, az interoperabilitást, az offline képességeket és a nullás kamatok hatását vizsgálják.

Nincs jelentősége a stablecoinoknak, de azért szabályozás az legyen rá

A kriptovalutákkal kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy a stablecoinok egyelőre ritkán használatosak a kriptoökoszisztémán kívüli fizetésekre, ezzel szemben a válaszadó joghatóságok mintegy kétharmada már dolgozik vagy dolgozott ki szabályozási keretet a stablecoinok és más kriptoeszközök számára, így a terület a jövőben lényegesen nagyobb fontosságot is kaphat, nagyobb hatása lehet.

Olvastad már? 200 ezer dolláros bitcoint jósolnak az elemzők 2025-re

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Gazdagodjon meg a választások napjáig: Az 5 legjobb altcoin, amibe érdemes most befektetni

Vendégbejegyzés A kriptopiac továbbra is nyugodt, és egy potenciális bikafutás küszöbén áll. Az altok továbbra is vonzó belépési ponton vannak, fokozatosan emelkednek és készen állnak egy...

Kamala Harris véget vethet a Ripple vs. SEC pereskedésnek?

Azok számára, akik abban reménykednek, hogy a Ripple vs. SEC per hamarosan lezárul, James Murphy ügyvéd, más néven MetaLawMan, megadja a választ. Az ő spekulációi azt...

Az Ethereum ETF-ek rekord 1 milliárd dolláros kereskedési volumennel debütálnak

Az Ethereum ETF-ek figyelemre méltó debütálást hajtottak végre, ami jelentős mérföldkövet jelent a digitális eszközök számára a hagyományos pénzügyi piacokon. A bevezetés során nyolc kibocsátótól kilenc...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!