A Fed vizsgálóbiztosai a kriptopénzeket okolják a Silvergate Bank leállítása miatt

-

A kriptobarát Silvergate Bank összeomlásáért a kriptopénzek, és a feladatára alkalmatlan felső vezetés a felelős, legalábbis ezt állítják a Fed szakértői.

A bank leállítását vizsgáló elemzők szeptember 27-én adták ki a jelentésüket, amelyben azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy a banknak azért kellett leállnia, mert túlságosan sok kriptoipari ügyfele lett.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Silvergate 2013-ban kezdett el aktívan foglalkozni a kriptoiparral, és egyre több ügyfélre tett szert.

Ahogyan a vizsgálóbiztosok megfogalmazták, a bank nagy ütemben növelte a kezelt letétei mértékét, és az ezekhez kapcsolódó kockázatok miatt kellett leállítani.

A 2010-es évek elején még csak egy kisebb, kevésbé ismert pénzintézetnek számított, de a kriptobarát szolgáltatásai miatt gyors növekedésbe kezdett a bank.

2017-ben 1 milliárd dollárt kezelt, 2021-ben viszont már 16 milliárd dollárnyi letétet tartottak nála.

A növekedésnek ebben a gyors szakaszában a bank gyakorlatilag egyetlen egy iparágra összpontosított, a kriptoiparra, és a letétei nagy része nem lett biztosítva, és kamat sem járt utánuk.

fed
A Silvergate önkéntes felszámolásához vezető tényezők. Forrás: Office of Inspector General

A szakértők szerint, ha a bank követte volna a jelenlegi banki szabályozásokat, akkor sokkal szorosabban együtt dolgoztak volna a Fed szakembereivel, viszont senkinek sem sikerült elérnie, hogy a Silvergate vezetősége új kockázatkezelési eljárásokat vezessen be.

A különböző állami tisztviselők már korábban is aggodalmaikat fejezték ki, hogy a bank túl sok kriptoipari ügyfélnek nyújt szolgáltatást, és a Fed úgy fogalmazott, hogy sokkal erősebben kellett volna nyomást gyakorolniuk a cégre, hogy hogyan üzletelhet.

A Silvergate túlzott kriptoipari kitettsége az FTX tőzsde 2022 novemberi bedőlése után vált nyilvánvalóvá, miután a kriptopiacról több tízmilliárd dollárnyi tőkét vontak ki mindössze pár hónap alatt.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A Silvergate ráadásul nem csak a kriptobarát viselkedése miatt nem tetszett a hatóságoknak, hanem azért is, mert a felső vezetésben megfigyelhető hiányosságok miatt nem tudtak hatékonyan dönteni, és reagálni a kockázatokra.

„A bank felső vezetői között számos esetben rokoni kapcsolat van, véleményünk szerint ez aláássa a kockázatkezelés hatékonyságát. A Silvergate menedzsmentje nem dolgozott hatékonyan, a cég vezetése és a kockázatkezelési stratégiájuk nem tudott lépést tartani a nagymértékű növekedéssel, az egyre komplexebb felépítéssel.”

A Silvergate Bank 2023 márciusában állt le, önként. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem ment csődbe, így az államnak sem kellett közbelépnie, hogy fizetésre kényszerítse, hogy megtérítse az ügyfelek letéteit, egyszerűen csak abbahagyta a működését.

Olvastad már? Az új GambleFi token előértékesítése már több, mint 348.000 dollárt gyűjtött

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!