A dollár hódításának hanyatlása, az alternatív valuták felemelkedése

-

A nemzetközi pénzügyi világban zajló változások számos országot ösztönöznek arra, hogy az Egyesült Államok dollárja és az euró helyett más valuták felé forduljanak nemzetközi tartalékaikban és kereskedelmi elszámolásaikban.

Az Egyesült Államok dollárjának hagyományosan meghatározó szerepe egyre erősebb konkurenciát kap, és a kínai jüan például egyre inkább az egyik fő alternatívájává válik.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Oroszország szerint az alternatív valuták, mint például a kínai jüan, felváltják az amerikai dollárt a tartalékokban és elszámolásokban.

Az Egyesült Államok dollárjának részesedése a nemzetközi tartalékokban hosszú ideje domináns volt, de mostanra már csökkent 60% alá.

A fejleményeket Maria Zakharova, Oroszország Külügyminisztériumának szóvivője is megerősítette, hangsúlyozva, hogy az alternatív valuták használata erősödik a nemzetközi elszámolásokban.

Az Európai Unióval közösen az euró is elveszített a jelentőségéből, hiszen részesedése 2008-ban még 28% volt, de mostanra 19%-ra csökkent.

Ugyanakkor a kínai jüan lendületes növekedést mutatott, és részesedése 3% fölé emelkedett 2016 óta, ami háromszoros növekedést jelent.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok forrása nem került említésre, így azok hitelessége kérdéseket vet fel.

Azonban az általános trendek és a nemzetközi pénzügyi rendszer változásai egyértelműen azt mutatják, hogy egyre több ország érdeklődik saját nemzeti valutája használata iránt a nemzetközi kereskedelemben.

Az alternatív valuták előretörése különösen érdekes azáltal, hogy Oroszország és más BRICS-tagországok (Brazília, India, Kína, Dél-Afrika) elkötelezettek a de-dollárizáció mellett.

A BRICS-csoport nemcsak a nemzetközi tartalékokban, hanem a kereskedelemben is egyre inkább az alternatív valuták felé fordul.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke a BRICS-csúcstalálkozón Johannesburgban kijelentette, hogy a de-dollárizáció „visszafordíthatatlan folyamat” a BRICS-tagok között.

Az export-import tranzakciókban például a dollár részesedése 2022-re már csak 28,7%, ami jelentős csökkenést mutat az előző évekhez képest.

Miközben az alternatív valuták népszerűsödnek, fontos megjegyezni, hogy a nemzetközi monetáris rendszerben az Egyesült Államok dollárja még mindig meghatározó szerepet játszik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója, Kristalina Georgieva, például bizalommal nyilatkozott arról, hogy az Egyesült Államok dollárja megőrzi tartalékvalutái státuszát, annak ellenére, hogy növekszik az alternatív valuták használata.FONTOS: Az itt megtalálható oktatási anyag nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Szimplán ismeretterjesztő, informatív céllal jöttek létre. Ezen információk felhasználójának tudnia kell, hogy a piac kiszámíthatatlan és kereskedései után vállalnia kell a következményeket. A sikeres, profitábilis kereskedés nem garantált. Megosztom a gondolataimat, kereskedéseimet, pozíciómat, de felelősséget nem tudok és nem is fogok érte vállalni. Minden ember más kockázattűrő képességgel rendelkezik, ezért nem lehet mindenkinek egy általános választ adni, ami megfelelő lenne. Egyediek vagyunk. Ami valakinek jó befektetés, az másnak nem biztos. Ilyenkor fontos, hogy személyre szabottan kell döntést hozni, hiszen mindenki más gazdasági helyzete, célja, illetve gondolkodásmódja.


Nem ígérek / ígérünk semmilyen fix hozamot, profitot, amit a kereskedésekkel el tudsz érni.


Az Egyesült Államok dollárja továbbra is a globális pénzügyi rendszer egyik sarkalatos elemévé válik, de az alternatív valuták növekvő szerepe világossá teszi, hogy a nemzetközi pénzügyi tájkép változás alatt áll, és a jövőben még izgalmasabb fejleményekre lehetünk tanúi.


Olvastad már? A Coinbase listázta a PayPal stablecoinját a PYUSD-t

Forrás:

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kamala Harris kriptopolitikai álláspontja

A sokat emlegetett Kamala Harris, Joe Biden preferált jelöltje továbbra is rejtélyes a kriptovalutával kapcsolatos álláspontját illetően. Washingtonban töltött ideje alatt nyilvánosan nem állt ki az...

A Bitcoin ára továbbra is szilárdan beágyazott a bika piacon, szemek a 74.000 dolláros szinten

A Bitcoin továbbra is erős bikás tendenciákat mutat a napi időkeretben, mégis az elemzők rövid távú figyelmeztető jeleket mutatnak, amelyek figyelmet érdemelnek. A Crypto World elemzője...

Az Ethereum ETF kedden indul – Melyik altcoin kerül a fedélzetre?

Vendégbejegyzés Az Ethereum (ETH) továbbra is meghatározó erő a kriptopénzek világában, mivel sokoldalú platformot kínál a decentralizált alkalmazások és okos szerződések számára. Kiemelkedik a blokklánc technológiában betöltött...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.22.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca az elmúlt 24 órában körülbelül 1%-os ugrást regisztrált. Ráadásul jelenleg több mint 2,47 billió dolláron áll, és az olyan top tokenek, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!