A DeFiben lekötött összeg vélhetően túl van becsülve, akár a duplájára

-

A DeFi Pulse elemzői szerint hibás a nézet, amely szerint az alkalmazásokban lekötött pénzt 2,83 milliárddal többre becsülik, mint amennyi valójában.
A protokollok összesített értéke nemrégiben érte el a 6 milliárd dolláros összeget, ezzel kevesebb, mint három hónap alatt összesen a hatszorosára nőtt a szektor, ez derül ki a láncok adatainak az elemzéséből.

Ez az exponenciális emelkedés a hozamvadászat terjedésének, és a Compound protokollnak köszönhetően történhetett.
Damir Bandalo, az Encode Club alapítója viszont úgy véli, a pontos összegekkel valami nem stimmel. A valódi mennyiség, amely a top15 projektben lehet, inkább 3,5 milliárd dollár környékén lehet.
A számok, amelyeket az egyes adatgyűjtő, elemzőportálokon láthatunk, eltérhetnek a valóságostól, de ahogy egy Twitter felhasználó rávilágított, ez a jelenség a hagyományos pénzügyi területeken is megfigyelhető.
Az összesen lekötött összeget azárt nehezebb meghatározni, mert az egyes dollárok, amelyek bekerülnek valamelyik protokollba, egy másikon keresztül tovább „osztódhatnak”, megtöbbszörözve a letétet.
Például, ha ethert küldünk be a MakerDAO-ba, Dai-t kapunk érte, egy dollárhoz kötött stablecoint. Ezt a Dai-t viszont beküldhetjük máshová, hogy ott kössük le, így a rendszerben az jelentkezik, hogy a különböző applikációk 2 dollárnyi befektetést gyűjtöttek, holott ugyanazt az egy dollárt számolja kétszer.
Ezt pedig elég sokáig lehet folytatni, hiszen több protokoll is engedélyezi, hogy a felületén egy másik protokoll tokenjébe fektessünk.
A DeFi Pulse társalapítója viszont rögtön reagált is erre, és szerinte Bandalo elképzelése hibás.

„Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy a pontos adatokhoz jussunk, éppen az ilyen duplán számított összegek elkerülése miatt. A teljes lekötött mennyiség ténylegesen átlépte a 6 milliárd dollárt, pont a napokban. Ha valahol hiba van a számításunkban, mutassátok meg nekünk!”

 

A DeFi nem csak spekuláció

A különböző alkalmazásokban van lekötve az ETH készletének a 3,85%-a, a bitcoinénak pedig a 0,18%-a, ez alapján pedig még van hová növekedni.
A WrappedBitcoin a legnépszerűbb tokenizált BTC az Ethereum rendszerén, és a 274 millió dollárnyi készletből a fele a Compound-nál van lekötve. A RenBTC, egy másik decentralizált megoldás is egyre népszerűbb, ahogy a DeFi terjed.
A DeFi szektoron belül mégis az ether birtokolja a legnagyobb részesedést, a pénz 50%-át ETH-ként kötötték le. 10%-kal követi a BTC, az összes típusú stablecoin pedig 33%-ot tudhat magáénak. A fennmaradó részen a különböző tokenek osztoznak, mint amilyen például a BAT vagy a REP.

Függetlenül a lekötött összeg nagyságától, az látható, hogy van lehetőség a növekedésre. Ahogy a hozamvadászat és a P2P mikrohitelezés terjed, úgy vélhetően a szektor kapitalizációja is nőni fog.
Sokan gondolják, hogy a DeFi lesz a pénzügy jövője, de van még bizonytalanság a területen, főleg a biztonság tekintetében.
Ezzel pedig kezdeni kell majd valamit, mert a jelek szerint olyasmi van kialakulóban, mint a 2017-es, 18-as ICO-láz.
Ez pedig rosszul levezényelt eseményekhez vezethet, mint amilyen például a nemrégiben földbe állt Yam Finance indulása is volt, ahol auditálás nélkül nyílt meg a platform.

Olvastad már? Veszélyes csalókra hívta fel a figyelmet a KuCoin kriptotőzsde

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE! 

Legfrissebb bejegyzéseink

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!