A dark web lángelméjét még Putyin sem tudta megmenteni a börtöntől

-

Még Vlagyimir Putyin sem volt képes megmenteni a dark web lángelméjét, aki egy elit, csak meghívottak számára elérhető kiberbűnöző egyletet működtetett.
Június 26-án egy amerikai bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélt egy orosz hackert. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hacker, Alekszej Burkov iránt korábban személyesen érdeklődött.

Exkluzív kiberbűnözés 5000 dolláros tagsági díjjal

Burkovot azzal vádoltak, hogy egy „Cardplanet” nevű weboldalt működtetett, amely fizetési kártyák adatainak eladásával foglalkozott:

 „Az eladásra kínált kártyaszámok többek között amerikai állampolgárokhoz tartoztak. A lopott hitelkártyaadatok eladásával Burkov weboldalán több mint 20 millió dollárnyi csalárd adásvételt vittek véghez, melyekhez az Egyesült Államokból használtak különféle hitelkártyaszámlákat.”    

Burkov továbbá állítólag egy exkluzív, csakis meghívott kiberbűnözők számára fenntartott egyletért is felelős, ahol a résztvevők lopott árukat és tiltott szolgáltatásokat reklámozhattak.
A bűnügyi hatóságok kiszűrésének céljából 5000 dolláros tagsági díjat számoltak fel:

 „A Burkov kiberbűnöző fórumában való tagságnak a megszerzéséhez a leendő tagoknak három jelenlegi tagra volt szükségük ahhoz, hogy „megerősítsék” jó hírnevüket a kiberbűnözők sorában. Biztosítási díjként szükségük volt továbbá 5 000 dollárra. Ezen intézkedések azért voltak elhagyhatatlanok, hogy megakadályozzák a hatóságok számára a Burkov kiberbűnöző fórumához való hozzáférést, illetve hogy biztosan legyenek afelől, a fórum tagjai tiszteletben tartják a fórumon keresztül megkötött ügyleteket.” 

Magas tétű cserék: Oroszország-Izrael-USA

Burkovot 2015-ben Izraelben tartóztatták le. 2019 októberében Naama Issachar izraeli amerikai nőt vettek őrizetbe  a moszkvai repülőtéren, amikor is néhány gramm marihuánát találtak a csomagjában. Ezt követően 7 és fél évre ítélték.
A New York Times állításai szerint egy lehetséges cseréről volt szó magas rangú orosz és izraeli tisztviselők között. Az izraeli legfelsőbb bíróság azonban úgy döntött, átadja Burkovot az Egyesült Államoknak, így minimalizálva Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök lehetőségeit.
A csere ugyan végül megtörtént, azonban Burkov átadása helyett Izrael Oroszország javára a jeruzsálemi Sándor udvarral vitte véghez a cserét. Ez az udvar régen az Orosz Birodalomhoz tartozott.

Centralizált virtuális valuták

Burkov még a bitcoin népszerűvé válása előtt indította el bűnügyi vállalkozását. Eredetileg olyan korábbi virtuális valutákkal foglalkozott, mint a Liberty Reserve, a WebMoney, vagy akár a Western Union is.
Philip Osborne, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának egykori kiberbűnözéssel foglalkozó nyomozója a Cointelegraph-nak megerősítette, hogy ezek a fizetési módok a kiberbűnözés első napjaiban uralkodtak.
Azt is észrevette, hogy ezen fizetési mechanizmusok központosított jelleme jelentősen megkönnyítette a nyomozók munkáját.

Olvastad már? Max Keiser: ha a bitcoin értéke eléri az 50 000 dollárt még Peter Schiff is vásárolni fog

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!