Bátran kijelenthetjük, napjainkban a világ számos országa keresi a lehetőségét, hogy a jelenlegi pénzrendszer alternatívájára ráleljen.

A kriptopénzek jelentik az egyik lehetőséget, ahogy sok nemzet már lépéseket tett a kriptók megértése, elfogadása irányába. Vagy ha arrafelé nem is, de a mögötte álló blokklánc-technológia felé.

A BRICS országok legutóbbi találkozóján a digitális pénzek témája is szóba került.

A sajtó értesülései szerint a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika részvételével lezajlott megbeszélésen egy közös pénzrendszer témája is felmerült, amely akár a jelenlegi SWIFT utalási hálózat konkurense is lehet.

Kirill Dmitriev, az orosz RDIF befektetési alap vezetője szerint:

„Egy hatékony fizetési rendszer a BRICS országok között a nemzeti valutákat is erősítené. Biztosítaná a befektetések fenntarthatóságát az országaink között.A teljes, külföldről érkező befektetések mintegy 20%-a a BRICS-en belülről jön.”

Dmitriev a közös BRICS elszámolórendszert „nem a piac irányából érkező rizikóként” jellemezte, amely a világ jelenlegi pénzügyi rendszerét veszélyezteti.

Ami pedig még nagyobb dolog, hogy a tagországok felvetették a közös kriptopénz gondolatát. Noha a találkozóról még nem történt hivatalos bejelentés vagy összefoglalás, maga az, hogy szóba került ez a téma, hatalmas jelentőségű.

 Az Egyesült Államok és a dollár monopóliuma

Az USA az elmúlt hónapokban többször is kifejezte aggályait a nemzeti kibocsátású kriptopénzekkel kapcsolatban.

Mind a központi kriptók, mind az USA törvényhozói és szabályozói hiteltelennek tűnnek viszont a kriptopénzek általános értékajánlata mellett.

Másrészről itt kell megemlíteni, hogy Kína kifejezetten proaktív a saját állami kriptó ügyében, különösen, miután Xi Jinping nyilvánosan is elismerte a blokklánc-technológia hasznosságát.

Sokak szerint a Kínai Népbank saját kriptopénzének a kifejlesztését is az USA dollár világgazdasági dominanciája motiválja.

Mindazonáltal nem Kína az egyetlen ország, amely igyekszik kiszabadulni a dollár hegemóniája alól.

Egy nem-dollár alapú kriptopénz lehetősége napról-napra több támogatót szerez. Például Mark Carney a Bank Of England-től szintén így vélekedik, szerinte egy központi bankok által támogatott digitális pénz lecserélheti a dollárt a tartalékvaluta szerepben.

Beatrice Weder di Mauro, a Gazdasági Kutatóközpont elnöke elmondta, az európai központi bankoknak saját digitális pénzt kellene kibocsátaniuk. Így megszabadulnának a dollár-függőségtől, valamint csökkentenék a kínai állami kriptó és a libra hatását az euróra.

A múlt hónapban gyakorlatilag ugyanezeket az aggályokat osztotta meg Denis Beau is, a Bank of France képviselője.

A kripto-gazdaság támogatói egyre több helyen tűnnek fel, Jesse Powell a Kraken tőzsdétől ehhez hozzáfűzte, az USA határozottan ellenzi az állami kriptókat.

Ez érthető, hiszen nem akar semmilyen változást támogatni, amely a dollár tartalékvaluta szerepének elvesztéséhez vezetne. Ez a hozzáállás Anthony Pompliano szerint is problémás. Pomp megosztotta, Kína mozgolódása a kriptoiparban, és az USA teljes érdektelensége ahhoz vezethet, hogy utóbbinak a világgazdaságban betöltött jelentősége lecsökken.

Oroszország, Kína, és a többi BRICS

Eljátszhatunk a gondolattal, hogy egy nem dollár alapú, és nem is kínai digitális pénz indulása esetleg európai országokban fog megtörténni.

A Német Bankszövetség, a Bankerverband múlt hónapban publikált egy tanulmányt a digitális euró fejlesztési lehetőségeiről.

Egy ilyen digitális valuta elég rossz hír lenne Oroszország számára, mióta a nyugati országok többsége nem igazán kedveli őket, főleg a külpolitikájuk miatt.

A Krím megszállását követő szankciók miatt az ország már így sem tudja használni a SWIFT rendszerét. Egy tőlük független digitális pénz megjelenése még inkább megnehezítené a dolgukat.

Mi a helyzet akkor a BRICS országokkal? Nos, egy közös valuta kibocsátásának esélyei kicsik. Kína, a legerősebb résztvevő saját kriptót fejlesztene, amely teljesen az irányítása alatt áll, és amely alkalmas lehet a dollár kiváltására. Miért szállna be egy közös pénznembe, amelyre kevesebb ráhatással rendelkezne?

Mi a helyzet a többiekkel? India és Oroszország nem a kriptobarát hozzáállásáról híres, a vezetőik az utóbbi időkben végig a terrorizmus és a pénzmosás témájában fejezték ki aggályaikat. Dél-Afrika Kína álláspontját követi.

A Tencent, a WeChat Pay alkalmazás fejlesztőjének legnagyobb részvényese a dél-afrikai Naspers médiaóriás. Miért fordulna el a kínai pénztől egy olyanért cserébe, amelynek nem is biztos, hogy van jövője?

Bármely ország is adja ki az első állami digitális pénzt, annak kulcsszerepe lesz. Érdekes lesz látni a hatását a piacra, és még érdekesebb lesz látni, vajon megtöri-e a dollár hegemóniáját?

Olvastad már? 50 bitcoin adományt kapott a Grin, egyesek szerint Satoshi állhat a háttérben

Forrás: ambcrypto.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂