A blokkláncalapú közösségi média hozhatja el az ideális sajtószabadságot?

-

A COVID-19 pandémia kapcsán az emberek egyre többször elmélkednek el olyan témákon, mint technológiai fejlődés, gazdasági mérőszámok vagy szólásszabadság.

A blokklánc pedig pont ebben a környezetben képes kissé feljebb emelkedni, választ adva néhány alapvető problémára.

Iva Wisher, az Ignite decentralizált mikroblogger platform társalapítója azt mondta, a blokklánc megoldás lehet a kormányok által tisztára mosott cenzúra ellen dúló harcokban, amely az agymosás hatására teljesen elfogadottá vált a járvánnyal kapcsolatban.

A Cointelegraph-nak adott interjúja során Wisher kifejtette, hogy a szólásszabadság általánosságban „a vélemény kifejezésének lehetősége, még ha az egy népszerűtlen vélemény is, hacsak nem erőszakra történő felbujtás”.

A blokklánc-technológia lehet az az eszköz, amely elhozhatja a vélemény kifejtésének lehetőségét anélkül, hogy bármilyen kormány büntetése fenyegetne – tette hozzá Wisher.

Vladislavs Semjonovs, az Ignite egy másik társalapítója úgy véli, az övékhez hasonló, közösség által kormányzott decentralizált platformok „technikailag lehetetlenné” teszik, hogy megfeleljenek az olyan, állami szintű cenzúrának, mint amilyennek a TikTok nem régi betiltása volt az egyik legutóbbi precedense:

„Először is, el kell érnünk egy blokklánckonszenzust a tartalmi relevancia mechanizmusainak megoldásának érdekében. A Prometeus [decentralizált protokoll] csapata élen jár a big data és MI-technológiákban, így a konszenzusmechanizmus implementálása után mi is elkezdhetünk az MI-területén tevékenykedni, hogy minél relevánsabb tartalmat szolgáltathassunk felhasználóinknak.”

Wisher szerint a blokkláncalapú közösségi hálóknak és mikroblogger platformoknak mind ki kellene használniuk a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, hogy „megvédjék felhasználóikat mindenféle illegális tartalomtól”, hiszen moderátorok nem lehetnek részei a decentralizált platformoknak, lévén hogy ezek a felületek pont a cenzúra ellenes háború élharcosai, tette hozzá.

 

Bár a felhasználók továbbra is szembetalálhatják magukat „gyűlöletbeszéddel”, azonban mint Semjonovs mondja, ezeket „egy captcha segítségével erősíthetik meg. (…) A felhasználók eldönthetik, ha nem szeretnének valamilyen tartalmat látni egy adott felhasználótól.”

Kifejtette, hogyan szolgálhat ez a projekt példaként más, hasonló platformok számára, valamint hogyan válhatnak közösség által kormányozhatóvá olyan modellek segítségével, mint a DAO:

„Először is, az Ignite (vagy bármilyen más, közösség-vezérelt háló) nem létezhetne olyan erős és rugalmas konszenzusmechanizmusok nélkül, mint amilyet a BSC szolgáltat. Másodszor, a BSC rendelkezik olyan minitokenekkel (BEP8), amelyek beleillenek az Ignite eljövendő közösségi rendszerébe. A Skynettel közös elképzeléseink vannak, valamint egyetértünk a decentralizált ökoszisztémák fejlesztéseinek irányáról is. A közösségi háló CDN nélkül nem tudna kényelmes felhasználói élményt nyújtani.”

Mindkét Ignite-társalapító egyetért abban, hogy a legutóbbi amerikai TikTok-tiltás káros hatásai „növekedni fognak majd a pandémia utáni időkben”:

„Mi addig is abban hiszünk, hogy a blokkláncalapú médiatechnológiáknak nagyobb szabadságot kellene nyújtaniuk a közösségimédia-tartalmak kiválasztását illetően – pont olyan módon, mint ahogyan a blokkláncalapú fintechtechnológiák tették azt a pénzügyi tevékenységekkel.”

Olvastad már? Bemutatják az első litecoinon alapuló Visa betéti kártyát

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ezek a Bitcoin címek felhalmozott a legtöbb BTC a legutóbbi rally során

A hét elején a Bitcoin (BTC) több mint 13%-ot emelkedett, és öthetes napi csúcsra, 71.400 dollárra zárta a napot, magával rántva a kriptopiac többi részét...

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!