A bitcoinbányászat évente annyi villamosáramot használ, mint Ausztria, vagyis 73.12 TW/h-t, a Digicomist.com adatai szerint.

A hatalmas energiaigénye az egyik legerősebb vitapont ellene, a szkeptikusok szerint ugyanis a bányászás nagyon káros a környezetre. De vajon valóban igaz ez?

A bányászás vízerőművek mellett zajlik

Egy másik elemzés szerint a bitcoinbányászás meglehetősen környezetbarát. Ennek fő oka, hogy fogyasztásának fő részét hidroelektomos energia adja.

A CoinDCA Bitcoin blog legújabb elemzése szerint a bányászállomások jól együttműködnek a vízi erőművekkel.

Az olyan bányák, amelyek a Kínában Három-szurdok-gát alatt vagy Washington mellett helyezkednek el, nagyot dobnak az iparágon. A bányászás egy folyamatos tevékenység, mindig készen áll a felesleges villamosenergia felhasználására.

A blog szerint:

A változó termelés miatt a megújuló energiaforrások sok felesleget termelnek. Senki nem akar extra gigawattokat vásárolni a reggelek során, a bitcoinbányászokat leszámítva. A bányászás megoldja a megújuló energiák problémáját, ugyanis a bányászok mindig hajlandóak olcsó áramot vásárolni, napszaktól függetlenül. Egyetlen másik ipar sem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

A bányászás emellett szezonális tevékenység, sokkal nagyobb mértékben zajlik Kína nedves szezonja után. A bányák változatosan kapcsolnak ki és be az áramtermeléshez mérten.

A bányászoknak emellett hűteniük kell gépeiket, így általában hidegebb, vagy magasabban elhelyezkedő helyszíneket választanak, ahol sok a megújuló erőforrás.

Folyamatos csúcsokat dönt a bányászat

A hashráta ismét 102 EH/s-on áll, pár nappal azután, hogy 110 trillió/s-on csúcsosodott ki. Az ilyen mértékű aktivitás példátlan, szakértők szerint ennek nagy része továbbra is a régi Antminer S9 szériából származhat.

Az új S17-es szériával a bányászás még hatékonyabb lehet a bányászás az energiafelhasználás szempontjából.

„Úgy tűnik, hogy a jövő valóban a tiszta energiáról fog szólni, ennek nagy része megújuló lesz, ami helyi bitcoinbányászathoz kötötten leadhatja a felesleges termelést.” – kommentálta a CoinDCA

A bitcoinbányászat továbbra is sokkal több felszerelést igényel a proof-of-stake koinokhoz képest. Azonban az elektronikus hulladék nagyrészt újrahasznosítható.

Állítólag egyetlen bitcointranzakció megegyezik 741 703 VISA-utalás ökológiai lábnyomával. Azonban ez csak a közvetlen energiafelhasználást veszi figyelembe, a VISA személyzetét, irodát, épületeit és minden egyéb tevékenységét nem. Márpedig mindezek szintén szükségesek a mindennapi munkálatokhoz.

Olvastad már? A BNB átesett kilencedik havi tokenégetésén, de nem ez az eddigi legnagyobb

A Bitcoin hálózata ezzel szemben nagyrészt automatikus, így nem igényel akkora kiszolgálószemélyzetet.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂