Miközben erősen tartja magát a tudat a digitális valuták anonimitásával és titkosságával kapcsolatban, addig egy New York-i vállalat úgy gondolja, a blokklánc adatai kibogozhatóak, a gyanús fiókok pedig felderíthetőek.

Anonim? Annyira nem is

Egy július 27-i Fortune-jelentés szerint a Chainalysis blokkláncbiztonsági vállalat rendelkezik egy kiberbiztonság-szakemberekből és számítógép-kutatókból álló csapattal, akik a bitcoin protokollját vizsgálják annak érdekében, hogy bűntevékenységeket állapítsanak meg.

Állítólag a bűnüldözés illetve a pénzügyi figyelők is hivatkoznak a vállalat munkájára különböző bűncselekmények feltáráskor, amely jelzi, hogy a blokklánc ünnepelt változtathatatlansága műszakilag anonim ugyan, de viselkedésszerűen átlátható.

A Chainalysis úgy működik, hogy nyomon követi az alfanumerikus hash kulcsokat, amelyek minden egyes pénztárca esetében egyediek, és ezeket a kulcsokat olyan fiókokhoz köti, amelyek gyanús tevékenységeket mutatnak. Ezek az adatok elegendőek a bűnüldözők számára, hogy utat találjanak a felhasználó személyazonosságához, amelyek végül elvezetnek a bűnöző valódi kilétéhez.

A publikáció idéz egy 2015-ös esetet, amikor a Chainalysis lefolytatta a Bitcoin protokolljának egy törvényszéki elemzését, hogy segítsenek az FBI-nak két korrupt szövetségi ügynök feltárásában, akik mulatságos módon bitcoint loptak egy online drogpiac üzemeltetőjétől.

Egy másik startup, a kaliforniai CipherTree is egy radikális megközelítést alkalmaz a blokklánc-kriminalisztikával kapcsolatban. A vállalat zsarolóvírusokkal fertőzi meg szervereit, majd közzéteszi azokat. Amikor a hackerek és kiberbűnözők megpróbálják helyrehozni a rendszert és megszerezni a bitcoint, a CipherTree elegendő számítási teljesítménnyel nyomon követi a tevékenységet, és meghatározza az IP-címet, illetve a tárca címeit.

Nem csak a Bitcoin követhető nyomon

A Chainalysis vezérigazgatója, Michael Gronager úgy gondolja, hogy a bűncselekmények felderítése viszonylag egyszerű, mivel jelenleg „nem sokan alkalmazzák” a módszereiket. Megjegyzi azonban, hogy az olyan adatvédelem-központú kriptopénzek, mint például a ZCash, továbbra is nehezen követhetőek nyomon, mivel a tranzakciók nem hagynak maguk után kulcsokat.

Tom Robinson, a londoni Elliptic igazságügyi cég társalapítója azonban úgy gondolja, hogy az „olyan valuták, mint az Ethereum, Litecoin és Ripple gyorsan terjednek”, akárcsak az úttörő kirptopénz, lehetővé téve ezzel a bűncselekményt „bármivel, ami csak értéket tárol.”

Ettől függetlenül az igazságügyi cégek feladata nem csak a bűncselekmények felderítése, hisz ugyanúgy segítenek a pénztárca-szolgáltató vállaltoknak, valamint a váltóknak az ügyfél átvilágítási (KYC) illetve pénzmosás ellenes (AML) rendszerek bevezetésében.

Tom Mason, az S&P Global Market Intelligence elemzője szerint:

„Ezek a törvények eddig is, és továbbra is akadályokba ütköznek az inkumbens pénzügyi intézmények számára, hogy még elfogadóbbakká váljanak a digitális valutákkal szemben.

Érdekes módon, a biztonsági hatóságok és ügyvédi irodák nem csak a biztonsági kutatásokból jutnak haszonhoz. A feltörekvő piac bitcointevékenységének felderítése egy jó mutató lehet a befektetők számára, hisz jelezheti, ha az ország gazdasági helyzete nehéz állapotban van, a polgárok pedig a digitális valuták felé fordulnak – az igény növekedése pedig változatlanul áremelkedéshez vezet.

 

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!

 

Forrás: btcmanager.com