A Mastercard ügyvezetője, Ajay Banga úgy véli, a bitcoin egyszerűen túl volatilis erre a célra, de a központi bankok digitális pénzei vélhetően működhetnek.

A nagy árfolyammozgások miatt, mint hétköznapi pénz, a bitcoin nem a legjobb választás, ezt Banga a jelenleg is tartó Fortune Global Forum konferencián mondta el. Emellett kétségei vannak amiatt, hogy a BTC mögött álló „személy” kiléte nem ismert.

„Nem szeretem a volatilitást, és nem tudjuk, ki áll a bitcoin mögött. Ezért van az, hogy a központi bankok saját digitális pénzeiben viszont nagyon is hiszünk.”

Banga azt is elmondta a hallgatóságnak, hogy a Mastercard jelentős mennyiségű szabadalommal rendelkezik a CBDC-kkel összefüggésben, ez meg is magyarázza, hogy miért is annyira pozitívak a dologgal kapcsolatban.

A bitcoin is szóba került, és az, hogy mint pénznem, lehetőséget biztosíthatna-e a banknélküliek számára, hogy végre bekerüljenek a pénzügyi világ körforgásába.

Banga szerint viszont a BTC nem teljesíti azokat a követelményeket, amelyek szükségesek lennének ehhez a szerepkörhöz.

„Képzeld el, hogy valaki, aki amúgy banki szolgáltatást nem vehetne igénybe, használja a bitcoint. A tárcájába kerülő mennyiség ma két doboz kóla ára, holnap meg húsz dobozé. Ez így nem tud működni.”

Mikor a fiat pénzek teljesen digitalizálódnak majd, segíteni tudnak a határokon átívelő pénzmozgásokban, de az, hogy pénzként szolgáljanak minden ember számára, az egy teljesen más történet.

A 2017-ben tapasztalt kripto-boom során Banga már elmondta, hogy elég homályosnak tartja a kriptók többségét, ráadásul annyit érnek, mint egy rakás szemét.

2018-ban sem vélekedett sokkal barátságosabban, és nem is gondolta akkor sem, hogy ezek a kriptók megérdemelnék a csereeszköz státuszt.

Mindenesetre mostanra a Mastercard álláspontja az lett, hogy az állami kibocsátású pénzeket elismerik. 2019-ben a Libra projekt alapítójaként szerepeltek már, viszont 2019-ben kiléptek a társulásból több más szolgáltatóval együtt, és főleg a transzparencia hiányát jelölték meg indoknak.

A Mastercard viszont magáról a területről nem vonult ki, Banga elmondása alapján „megfontolandó mennyiségű pénzt fektettek állami kibocsátású kriptóba”, hozzátéve, hogy ma az egyik legnagyobb szabadalom-tulajdonosnak számítanak a szektorban.

Idén szeptemberben adtak ki egy teszt-környezetet, amely segítségével a központi és a kereskedelmi bankok közösen végezhetnek kísérleteket az egyes pénzügyi műveletekkel, hogy kitapasztalják a lehetőségeket.

Számos különböző fajta tranzakció kipróbálására van lehetőség, így minden felmerülő felhasználási módot meg lehet nézni közelebbről. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik bankok kezdték már el a kísérletezést.

Olvastad már? 3 ok, ami miatt korrekciót tapasztalt a bitcoin

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!