Egy friss tanulmány szerint a Bitcoin már 2021-ben több energiát fogyasztott, mint 2020-ban egész évben.

A Bloomberg szeptember 13-i jelentése szerint az év végére a Bitcoin-hálózat 91 TWh (terawattóra) energiát fog fogyasztani, és már most többet fogyasztott, mint a 2020-as év egészére becsült 67 TWh érték.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A pontos energiafogyasztási adatok változóak, és nem könnyű pontosan kiszámítani őket, de a tendencia egyértelműen növekvő.

A Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index jelenlegi becslése szerint a BTC az év végére még ennél is nagyobb, 95,68 TWh fogyasztást fog elérni. Ez nagyjából megegyezik a Fülöp-szigetek áramfogyasztásával.

A Science Direct külön tanulmánya egy másik problémára is rávilágított – az elektronikai hulladékra. Az elektronikai hulladék általában a kiselejtezett számítógépes berendezéseket és elektronikai cikkeket jelenti.

A jelentés szerint egy tranzakció a Bitcoin-hálózaton 272 gramm e-hulladékot termel, amely főként régi bányászati berendezésekből áll.

Hozzátette, hogy a Bitcoin-bányászok „egyre több rövid élettartamú hardvert használnak fel, ami súlyosbíthatja a globális elektronikai hulladék növekedését”, és hozzátette, hogy az éves e-hulladék-termelés 2021 májusában összesen 30,7 ezer tonnát tett ki.

Ezt az év végéig előrevetítve a tanulmány megállapította:

„A Bitcoin akár 64,4 kilotonnányi [64 400 tonna] e-hulladékot is termelhet a 2021 elején látható Bitcoin-árfolyam csúcsszintjén”.

Az egy tranzakcióra jutó e-hulladék körülbelül fele a legújabb iPad súlyának. De hogy ezt kontextusba helyezzük, maga az Apple is hatalmas e-hulladék problémával nézhet szembe, mivel Tim Cook vezérigazgató szerint tavaly több mint 1,65 milliárd eszköz futott az ökoszisztémán.

Ez a Zdnet szerint akár 250.000 tonna e-hulladékot is eredményezhet, amikor ezek elavulnak.

A Bitcoin a Statista szerint a 2021-re becsült globális e-hulladék mintegy 0,11%-áért felelős, ami 57,4 millió tonnát jelent.

A Bitcoin energiafelhasználása is csekély ebben az összefüggésben, attól függően, hogy milyen szemszögből nézzük. A teljes globális villamosenergia-fogyasztásból százalékában kifejezve a Bitcoin-bányászat mindössze 0,43%-ot tesz ki.

Ez kevesebb, mint a Cambridge-i Egyetem becslése szerint a hűtőszekrények által csak az Egyesült Államokban felhasznált 104 TW/h becsült energiafelhasználás.

A Bitcoin áramfogyasztását egy humorosabb nézőpontból vizsgálta a The Onion, amely szerint a BTC-bányászathoz használt számítási energia valójában megmenti az emberiséget a pusztulástól.

A szarkasztikus feltevés mögött az a logika áll, hogy a kriptobányászat igényeitől megszabadulva a világ számítógépei egyébként „valószínűleg arra fordítanák ezt a számítási teljesítményt, hogy öntudatra ébredjenek, és végül kiirtsák az emberi fajt”.

Bár a Bitcoin-bányászat valóban mamutmennyiségű energiát fogyaszt, a bányászok Kínából való nagy elvándorlása óta egyre több energia származik megújuló forrásból, mivel az Egyesült Államokban és Kanadában új és áthelyezett farmok és gyárak üzemelnek, amelyek zöld energiával működnek.

Olvastad már? El Salvadorban nem kell adót fizetni a bitcoinos nyereségből a külföldi befektetőknek

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!