A Bitcoin energiafelhasználása valójában jelentéktelen

Sjors Provoost számításai szerint, ha a Bitcoin energiafelhasználása úgy növekedne, hogy a világ hulladék energiájának nagyobb részét elnyelje, akkor a piaci kapitalizációja 420 billió dollárra emelkedne.

A Bitcoin energiavita egy új nézőpontja szerint 1 BTC-nek 20 millió dollárba kellene kerülnie ahhoz, hogy a jelenlegi energiaigény 100-szorosát használja fel.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy július 18-i Twitter-vitában Sjors Provoost, a „Bitcoin: A Work in Progress” című könyv szerzője kétségbe vonta a legnagyobb kriptovaluta jövőbeli energiafelhasználását.

Az, hogy a Bitcoin mennyi energiát használ a túléléshez, súrlódások témájává vált, az iparágon belülről a globális kormányzatig terjedt.

A folyamat során a Bitcoin-pártiak arra panaszkodtak, hogy az elfogultság és a hálózati elvek megértésének hiánya együttesen arra készteti a hatalomban lévőket, hogy helytelen következtetéseket vonjanak le arról, hogyan és miért használja a Bitcoin azt az energiát, amit használ.

Míg a kritikusok azzal érvelnek, hogy a Bitcoin-nak csökkentenie kell az energiafogyasztását, mások elmagyarázzák, hogy a Bitcoin valójában olyan energiát használ, amely egyébként gyakran kárba veszne vagy hozzáférhetetlen lenne.

A status quo-t megvitatva Matt Odell fejlesztő egy grafikont tett közzé, amely bemutatja, hogy a Bitcoin-bányászat jelenleg a világ pazarló áramfelhasználásának mindössze 0,49%-át, az áramnak pedig összességében 0,16%-át használja fel.

Erre reagálva Provoost kiszámolta, hogy ahhoz, hogy az energiafelhasználás arányosan növekedjen a Bitcoin-hálózat előre programozott változásával, annak “abszurd” 420 billió dolláros eszközosztállyá kellene válnia.

„10 év múlva a blokkjutalom ~10x kisebb lesz. Ahhoz, hogy a mai energiafelhasználás 100x-os legyen, a bitcoinnal addigra 20 millió dolláron kellene kereskedni (plusz az energiaköltségek inflációs kiigazítása). De egy 420 billiós dolláros piaci tőke abszurd, több mint MINDEN ingatlan.”

A Bitcoin feleződési ciklusai azt jelentik, hogy a blokkjutalom – az egy bányászott blokkonként a kínálathoz hozzáadott „új” BTC mennyisége – nagyjából négyévente feleződik.

Kereskedj $500 bonusszal es találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

A bányász ökoszisztéma minden alkalommal kevesebb BTC-ért versenyez, és a Bitcoin Proof-of-Work (PoW) bányászati algoritmusának köszönhetően továbbra is erre ösztönözve van, több hardvert szentelve a törekvéseiknek.

A több hardver több energiát jelent, ugyanakkor a kisebb jutalom, a hatékonyabb hardver és a tranzakciós díjak nagyobb hatása a bányászok bevételére kordában tarthatja az energiafelhasználást – mondja Sjors.

“További 12 év múlva, és még ha a Bitcoin többet is érne, mint a világ összes ingatlanja, a bányászati támogatás nem lenne elég ahhoz, hogy a Bitcoin a globális energia több mint 1%-át használja. Tehát ha 2030 előtt nem történik semmi furcsa, akkor valószínűleg tovább működhet a pazarló energia morzsáin.”

A bányászok küzdelme valós

A bányászok jelenleg nehéz idők elé néznek, köszönhetően annak, hogy a BTC ára olyan szintre süllyedt, ami egyesek számára veszteségessé teszi az egész bányászatot.

Ez az elmúlt napokban is megmutatkozott, amikor több mint 14 000 BTC hagyta el a bányászok tárcáit – ez annak a jele, hogy a bányászok a pénzeszközök eladása mellett döntöttek, hogy talpon maradjanak.

Ezek a „kapitulációs” események a bányászközösség körében hagyományosan makroárfolyamok mélypontjait kísérik. A legutóbbi, 2021. novemberi történelmi csúcsához képest a BTC/USD árfolyama 74,5%-ot is veszített.

A Puell Multiple, egy olyan mérőszám, amely az újonnan kibocsátott BTC értékét hasonlítja össze a 365 napos mozgóátlaghoz képest, jelenleg történelmi mélypontok közelében van.

Olvastad már? KuCoin-vélemény – biztonságos és legális kriptotőzsde 2022-ben?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolódó hírek