A Bitcoin Argentína törvénytervezetet terjeszt elő a kriptopénz szabályozására

-

A Bitcoin Argentina, a kriptopénzek népszerűsítésének elkötelezett nem kormányzati szervezet törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek célja a kriptopénzpiac olyan módon történő szabályozása, amely biztosítja a decentralizációt és növeli a lakosság bizalmát.

A javaslatot a Bitcoin Argentina elnöke, Ricardo Mihura mutatta be az argentin fővárosban, Buenos Airesben november 10-én tartott LABITCONF 2023 rendezvényen.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A szervezet korábban ellenezte az iparág szabályozásának ötletét, de most úgy véli, hogy ez szükséges a rosszakarók felelősségre vonásához és a blokklánc védelméhez.

„Mindig is elutasítottuk a kriptogazdaság szabályozására irányuló kísérleteket, de ezúttal azt tűztük ki célul, hogy kedvező választ adjunk, és csak két célt tűztünk ki: a decentralizáció megőrzését, valamint a megtakarítások és a lakosság bizalmának védelmét” – mondta Mihura.

Továbbá hangsúlyozta, hogy fel kell lépni a tisztességtelen szereplőkkel és a blokklánc márkanév alatt működő projektekkel szemben.

A törvényjavaslat első cikke a kriptopénz platformok és szolgáltatók három csoportba sorolására összpontosít a tulajdonjogokhoz való hozzáállásuk alapján: a decentralizált, a helyi központosított vagy a hatóságokkal párbeszédre hajlandó, illetve a globális központosított.

Miközben a központosított kategóriákba tartozó platformok szabadon működhetnének, a javasolt jogszabály biztosítja, hogy az ügyfeleknek joguk legyen a széles körű bírói védelemhez, és kártérítést követelhessenek egy vállalat csődje esetén.

Ezzel szemben a decentralizált platformok esetében az argentin bíróságok nem avatkoznának be.

Bitcoin Argentína szerint a teljes kriptotilalom hatástalan

Mihura kiemelte a kriptovaluták egyenes betiltásának hatástalanságát, hangsúlyozva a blokklánc technológia globális jellegét.

„Még az Egyesült Államok sem tudja hatékonyan megtiltani az engedély nélküli kriptogazdaság működését […] Argentínának nincs lehetősége arra, hogy megtiltja lakosainak a globális környezetben való működést”.

Tekintettel ezekre a kihívásokra, a Bitcoin Argentina olyan szabályozási megközelítést javasolt, amely a lehető legjobb jogi keretet biztosítja polgárai számára.

A törvénytervezet célja továbbá, hogy a csalárd tevékenységekben részt vevő valamennyi felet felelősségre vonja, a közvetlen elkövetőtől kezdve a csalárd rendszerekből hasznot húzó személyekig. Mihura hangsúlyozta, hogy az áldozatokat a csalás teljes értékesítési láncolatában védeni kell.

A Blockchain Argentina törvényjavaslatának időzítése egybeesik Argentína közelgő elnökválasztási kampányával.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A választás Sergio Massa, az ország gazdasági minisztere és Javier Milei, az argentin központi bank megszüntetését és az amerikai dollár bevezetését szorgalmazó közgazdászból lett politikus között zajlik.

Argentína jelenleg súlyos inflációs válsággal küzd: az elmúlt 12 hónapban az ország 121,7%-os éves inflációs rátája a negyedik legmagasabb volt a világon.

Eközben az ország az egyik leggyorsabban növekvő kriptopénzpiac.

A GWI kutatása szerint Argentínában az egyik legmagasabb a digitális eszközök tulajdonosi aránya (23,5%), és csak a második helyen áll Törökország mögött (27,1%).

Olvastad már? A top altcoinok, amelyek felülmúlhatják a Bitcoin-t

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Revolut három év várakozás után megszerzi a brit banki engedélyt

A Revolut hároméves szabályozási folyamat után megszerezte a brit banki engedélyt, ami jelentős mérföldkő a terjeszkedésben, és megszilárdítja pozícióját a hazai piacon. A londoni székhelyű fintech...

A Solana útja az 500 dollárig: A stratégiai lépés és az altcoinok készen állnak a következő lépésre

Vendégbejegyzés A Solana értékének 500 dollár felé történő robbanása nagy port kavar a kriptovilágban. A Solana csapatának stratégiai lépései mozgatják ezt az emelkedő tendenciát, és mindenhol...

Ripple (XRP) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ripple (XRP) A kriptopiaci összeomlásban a top altcoinok masszív napközbeni esést regisztrálnak, ami egy FUD-rohamot jelez. A Ripple (XRP) árfolyama azonban lényegesen kisebb esést és alacsonyabb árfolyam-visszautasítást...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca jelentős, 3,47%-os korrekciót regisztrált az elmúlt 24 órában. Továbbá, a top kriptopénz tokenek is hasonló árfolyammozgást mutattak, letörve a fontos szintjeiket. Ráadásul az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!