Nagy mozgásokat láthatott a Wall Street a napokban, ahogy a bankok az Archegos kiárusítására reagáltak. A bitcoin viszont jól bírta a gyűrődést.

A főcímekbe általában a kriptó szokott bekerülni, mint nagy ármozgásokat produkáló eszközosztály. Az Archegos múlt heti eladási hulláma viszont nagyot ütött a világgazdaságon.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A teljes kriptopiaci kapitalizáció ennek ellenére emelkedett, a Nomics számai alapján ismét közel került az eddigi 1,9 billió dolláros rekordjához. Ez az emelkedés pedig a piac egészére kiterjedt.

A BTC is újból 58 ezer környékére ért, a piaci dominanciája viszont 60% alá került. A legnagyobb szeletet az Ethereum hasította ki magának, amely mostantól sokkal szorosabb kapcsolatot ápol a Visa-val.

Ez utóbbi immár engedélyezi az USDC tranzakciókat a hálózatán, márpedig az USDC az egy Ethereum alapú token.

A Ripple szintén jól mutat, az XRP is emelkedett egy kicsit, dacára a jelenlegi jogi bizonytalanságainak.

A Ripple ráadásul pont most vásárolt 40%-os részesedést az Ázsiában működő Trango fizetési szolgáltatóban. A Chainlink és az Algorand is jól muzsikál. De mi az oka, hogy ennyire megindult a kriptó?

A múlt héten az Archego Capital Management rákényszerült, hogy számos piaci pozícióját zárja, mivel az árak kedvezőtlen irányba fordultak, ők pedig túl nagy tőkeáttételt használtak.

Az alap nagy mennyiséget tartott a Viacom és a Discovery Network papírjaiból, ezek ára pénteken 27%-ot esett.

Hétvégére bezártak a piacok, a kereskedés szünetelt, és megindult a találgatás, hogy még milyen részvényektől kellett vajon megválnia a cégnek.

A hét elejére aztán kiderült, hogy a bankpapírok is terítékre kerültek.

A svájci Credit Suisse például 11%-ot zuhant, előtte viszont figyelmeztetni tudta a befektetőit, hogy ők is érintettek lehetnek a hirtelen esésben. A Wells Fargo 3%-os veszteséget szenvedett.

Több mint 7% fix éves kamat kriptomegtakarításaid után az Inlockon

A pénzszektor még a sebeit nyalogatja, a Dow Jones viszont új csúcsokra ért, és az SP500 is rekordmagasságokat közelít.

Az adatok alapján az USA esetében 630 ezer új munkahely jött létre, ez 2019 októbere óta a legjobb adat, és erős jele a gazdaság helyrejöttének.

Biden bejelentette a legújabb 4 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési tervezetét. Főleg az energiaszektor és az ipar kap támogatást.

Viszont sokan attól tartanak, hogy adóemelés is következik, ettől pedig sok szektor a növekedés megtorpanását várja.

Az mindenesetre biztos, hogy az előttünk álló negyedév mozgalmas lesz.

Olvastad már? A forgalomban lévő bitcoin háromnegyede utoljára 10.800 dollár alatt cserélt gazdát

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.