Pert indít a Nike – illegálisan árulták a cipőiről készült NFT-képeket

-

Néhány jogosulatlan, Nike cipőről készült képet a tényleges tornacipők értékének háromszorosáért árulnak NFT formájában.
A Nike ma pert indított a StockX online sneaker viszonteladó ellen egy New York-i szövetségi bíróságon, azt állítva, hogy a detroiti székhelyű kereskedő engedély nélkül árulja a Nike sneakerek képeit non-fungible tokenekként (NFT).

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Január óta a StockX a „Vault” kollekciója részeként sokféle sneaker témájú NFT-t árult.
Az NFT-ket nyíltan valódi tornacipőkről mintázták, és a Nike azt kifogásolja, hogy a StockX azt mondta a vásárlóknak, hogy az engedély nélküli NFT-ket „a közeljövőben” fizikai árukra lehet majd beváltani.
A panasz szerint a StockX több mint 500 Nike márkájú NFT-t adott el, mióta január 18-án elindította „Vault” blokkláncvállalkozását, és néha több mint háromszorosát fizette ki az NFT-k hivatalos fizikai megfelelőinek értékéhez képest.
A Nike beadványa szerint ez egyértelműen a szerzői jogok megsértésének esete:

„Ezek az engedély nélküli termékek valószínűleg összezavarják a fogyasztókat, hamis asszociációt keltenek e termékek és a Nike között, és felhígítják a Nike híres védjegyeit.”

Kép: StockX.

A tavaly áprilisi 3,8 milliárd dolláros piaci értékeléssel rendelkező viszonteladói platform az elektronikai cikkektől kezdve az utcai ruházati cikkeken és a gyűjteményeken át az órákig, kézitáskákig, sőt még a Bored Ape Yacht Club (BAYC) fizikai gyűjteményekig mindennel foglalkozik.

A Nike, az Adidas és a metaverse

Az olyan vállalatok, mint a Nike és a Meta, a korábbi Facebook, nagyban fogadnak a kialakulóban lévő metaversumra és az NFT-k felemelkedésére.
Tavaly novemberben a sportruházati cég négy beadványt nyújtott be a virtuális áruk védjegyeztetésére az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalához.
Még abban a hónapban virtuális főhadiszállást is építettek a Robloxban, egy magával ragadó 3D-s (bár nem blokkláncalapú) online multiplayer játékban.
Decemberben a Nike bejelentette, hogy felvásárolta az RTFKT Studiost, ezzel is előmozdítva a sneakertémájú digitális gyűjthető tárgyak készítése iránti elköteleződésüket.
Üzleti riválisuk, az Adidas szintén nem szeretne lemaradni. Novemberben két nagy horderejű bejelentés is napvilágot látott az Adidas Metaverse-törekvéseivel kapcsolatban: A vállalat partnerségre lépett a Coinbase kriptotőzsdével, és telket vásárolt a The Sandbox nevű blokklánc metaverse játékban.

A Nike legutóbbi jogi lépése újabb bizonyíték arra, hogy ezek a vállalatok nagyon komolyan veszik a digitális világot.

Olvastad már? A Nintendo is érdeklődik a metaverse iránt

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A pénz útja a blokkláncon jobban nyomon követhető

Annak ellenére, hogy egyre elterjedtebb a digitális pénzügyi eszközök használata, a kriptopiac pedig egyre érettebb módon működik, még mindig tartja magát a vélekedés, hogy a...

Litecoin (LTC) árfolyam elemzése 05.06.

Prémium Litecoin (LTC) A Litecoin (LTC) árfolyamát a múlt hónapban a Litecoin medvei uralták, hiszen az érme piaci kapitalizációjának jelentős részét elvesztette. A zuhanás az LTC-t a...

A top 5 kihagyhatatlan kriptó minden portfólióhoz a híres kereskedő szerint

Vendégbejegyzés A kriptovaluták optimális keverékének feltárása egy befektetési portfólió számára létfontosságú, különösen akkor, amikor a bikafutás teljes lendületben van. A tapasztalt kereskedő megosztja meglátásait öt alapvető kriptovalutáról,...

Hogyan változtatja meg az új bikafutás a kriptovaluta piacot?

Vendégbejegyzés Megérkezett a pillanat - a Bitcoin felére csökkent, a bányászatért járó jutalom 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent blokkonként. A kriptoközösség már régóta várta ezt a pillanatot,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!